Москва отхвърли днес решението на нидерландски съд да осъди двама нейни граждани за свалянето на малайзийски "Боинг" като "скандално" и каза, че процесът не е бил безпристрастен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдиите признаха трима мъже за виновни в убийство за ролята им в свалянето през 2014 г. на самолет, извършващ полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна, убивайки всичките 298 пътници и членове на екипажа, и ги осъдиха на доживотен затвор задочно.

Тримата са бившите служители на руското разузнаване Игор Гиркин и Сергей Дубински, както и украинският сепаратистки лидер Леонид Харченко.

Руското външно министерство каза, че съдът е бил подложен на безпрецедентен натиск от страна на нидерландски политици, прокурори и медии, за да наложи политически мотивирана присъда.

"Процесът в Нидерландия има всички шансове да се превърне в един от най-скандалните в историята на съдебната практика" посочи в изявление министерството. Русия нееднократно отрече да е замесена в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време.

Освен това руски политик каза пред агенция ТАСС, че Москва няма да екстрадира Гиркин и Дубински. Андрей Клишас, който е член на горната камара на руския парламент, каза пред ТАСС, че решението на съда няма да повлече след себе си никакви правни последствия.

В същото време върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел определи днешната присъда, като "важна първа стъпка по пътя към истината и отговорността", предаде БНР. "ЕС непрекъснато настояваше за бързо изясняване на обстоятелствата, както и за международно разследване, за да се освети изцяло тази трагедия", се казва в изявлението на Борел.

В него се настоява Русия да поеме отговорността за тази трагедия и да сътрудничи изцяло при провеждащото се все още разследване за участието на други лица.

Вашингтон също приветства присъдата на нидерландския съд, определяйки това решение като "важна стъпка" за въздаване на справедливост, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Решението на съда в Хага е важна стъпка в усилията за въздаване на справедливост за онези 298 души, които изгубиха живота си на 17 юли 2014 г.", посочи в изявление американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Това е "важен ден за правосъдието", каза, на свой ред, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Не може да има безнаказаност за подобни престъпници", написа той в Туитър.

Разследването обаче не е приключило, отбеляза следователят от нидерландската полиция Анди Краг. "Опитваме се да стигнем по-високо по командната верига", допълни той.

Нидерландският премиер Марк Рюте определи присъдите като "важна стъпка", но също така каза, че това "не е краят".

Преди това украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на съда в Хага. В пост в "Туитър" Зеленски нарече решението "важно", но подчерта, че сега трябва да бъдат съдени тези, които са поръчали атаката. "Защото чувството за безнаказаност води до нови престъпления", аргументира се той.

Украинският президент увери, че "наказанието за всички руски зверства - както понастоящем, така и в миналото - ще бъде неизбежно". Трябва да бъде "сложен край на тази илюзия", че международното правосъдие няма да открие и осъди виновните за зверства в сегашната война с Русия, призова той.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба приветства сериозните съвместни усилия от страна на Украйна, Холандия, Белгия, Австралия, и Малайзия да бъде въздадено правосъдие.

"Днешните присъди изпращат послание до Русия: колкото и много да са, лъжите не могат да помогнат да се избяга от правосъдието. Всички престъпници нагоре по руската командна верига ще бъдат подведени под отговорност", написа Кулеба в Twitter.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, коментира, че съдебното решение е изпратило възможно "най-силния сигнал към целия свят, включително към самата Русия, че всяко военно престъпление, извършено от руснаците, ще бъде документирано, проучено и (наказано). Без значение колко време ще е необходимо".