Русия категорично отхвърли оповестените заключения на международния разследващ екип, че малайзийският самолет в полет Ем Ейч 17 е свален през юли 2014 г. с руска ракета, изстреляна от проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявлението си говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че оглавяваното от Холандия разследване е било предубедено и политически мотивирано.

"Произволно определяне на виновния и измисляне на желаните резултати стана норма за нашите западни колеги", каза Захарова.

По думите й това разследване "до ден днешен продължава да пренебрегва неопровержимите доказателства на руската страна, въпреки че фактически Русия е единствената страна, която изпраща достоверна информация и разкрива всички нови данни".

Захарова се оплака, че международните следователи не са допуснали руското правителство да играе пълноценна роля в разследването и намекна, че украинските власти са имали възможност да влияят върху разследването чрез изфабрикувани доказателства.

Тя изрази надежда, че новите радарни данни, за които днес спомена говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, ще накарат международния разследващ екип да промени становището си.

Киев приветства заключенията на международното следствие

Външното министерство в Киев приветства заключенията на международното разследване за сваления над Източна Украйна малайзийски самолет и заяви, че то сочи "пряката намеса" на Русия в катастрофата, отнела живота на 298 души, предаде Ройтерс.

По-рано днес разследващият екип съобщи, че пътническият "Боинг" на Малайзийските авиолинии в полет от Амстердам за Куала Лумпур е свален с руска ракета, изстреляна от село под контрола на прокремълските сепаратисти, които се сражават с украинските правителствени сили.

Външнополитическото ведомство на Украйна каза, че оповестеният в Холандия доклад е "важен крайъгълен камък" за изправянето пред правосъдието на отговорните за свалянето на самолета.

"Това слага край на всички опити на Русия да злепостави действията на Обединения разследващ екип и неговите заключения чрез разпространяване на изопачена и изфабрикувана информация", се казва в изявлението на министерството.