Съдът в Хага се произнесе по делото за катастрофата на малайзийския "Боинг-777" MH17 над Донбас през 2014 г.

Според заключенията на съда самолетът е бил свален от ЗРК "Бук" откъм Первомайское (в Донбас). Освен това съдът в Хага постанови, че по време на катастрофата Русия е имала пълен контрол над територията на т.нар. "Донецка народна република".

Обвиняеми по делото за MH17 бяха трима руски граждани - бившият министър на отбраната на ДНР Игор Гиркин (Стрелков), Сергей Дубински ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза") - и един украинец - Леонид Харченко ("Крот"). Никой от тях не се яви на четенето на присъдата. Олег Пулатов се представляваше от своите адвокати.

Съдът призна за виновни Гиркин, Дубински и Харченко и ги осъди задочно на доживотен затвор. Олег Пулатов е бил признат за невинен поради липса на доказателства.

Съдът постанови, че Гиркин, Дубински и Харченко трябва да платят най-малко 16 милиона евро обезщетение на семействата на жертвите (загинаха целият екипаж и всички пътници, общо 298 души).

Съдът отбеляза, че действията на екипажа на ЗРК не могат да бъдат установени, а също така не е ясно кой точно е дал командата за изстрелване на ракетата.

Съдът посочва, че Дубински е участвал в организирането на транспортирането на ЗРК, Пулатов - в разузнаването и създаването на безопасен коридор за транспортиране, а Гиркин - в инсталирането на ЗРК, както и в доставката на оръжие и воденето на преговори с отговорни лица в Москва.

Съдът смята, че от средата на май 2014 г. Русия е предоставяла обучение на военните от ДНР, снабдявала ги е с оръжие и храна, оказвала е влияние върху политиците от ДНР, координирала е бойните акции и е участвала в бойните действия.

Съдът стига до заключението, че поне един от обвиняемите - Игор Гиркин - е бил в контакт с руското ръководство по време на самолетната катастрофа, включително например с бившия президентски съветник Владислав Сурков.

Обвиняемите по делото за MH17 не могат да имат боен имунитет, тъй като както Русия, така и самите бойци на "ДНР" отричат да са контактували помежду си.

Въпросният имунитет защитава участниците в международни въоръжени конфликти от наказателно преследване. Прилага се само ако "комбатантът" не е извършил военни престъпления.

Според съда след тежки сражения на 16 юли проруските военни от ДНР са понесли тежки загуби. На следващия ден те са докарали ЗРК "Бук" от Русия, а след като самолетът "Боинг 777" е бил свален, те са върнали системата обратно в Русия. Според съдията те са направили това с надеждата да избегнат международен скандал.

Руското външно министерство заяви, че ще проучи решението на съда в Хага по делото за малайзийския "Боинг". "Във всички тези въпроси всеки нюанс е от значение. Ето защо, след като се запознаем с този правен документ, вероятно ще бъдем готови да го коментираме по някакъв начин", заяви Иван Нечаев, заместник-ръководител на отдел "Информация и печат" на руското външно министерство.

Пътническият самолет Boeing 777 на Malaysia Airlines, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален в небето близо до Донецк на 17 юли 2014 г. Съдебният процес върви март 2020 г.

През декември 2021 г. нидерландските прокурори поискаха обвиняемите да бъдат осъдени на доживотен затвор. Русия отхвърли искането на съда да разпита обвиняемите, за които се твърди, че се намират на руска територия.