Съдията Родион Киреев посочи, че имайки предвид общественоопасния характер на действията на Тимошенко, не вижда основания за смекчаване на присъдата, предаде "Фокус".

Съдът постанови, че Тимошенко е превишила служебните си правомощия при подписването на газовите договори с Русия през януари 2009 година. Освен това със своите действия тя е причинила щети на „Нафтогаз Украйна” в размер на 1,5 милиарда гривни (137,5 милиона евро).
Освен това съдът удовлетвори иска на „Нафтогаз Украйна” срещу бившия премиер в същия размер.

ЕС обаче изрази съжалението си от присъдата по делото срещу Юлия Тимошенко. Възможно е решението на съда да има огромни последици за опитите на Украйна да постигне споразумение с европейския блок.
ЕС е дълбоко разочарован. Присъдата дойде след процес, който не отговаряше на международните стандарти”, посочи говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Комисията по външни работи към Европейския парламент планира да отложи гласуването по проектодоклада за препоръки към Съвета на ЕС и Европейската комисия относно споразумение за асоцииране с Украйна, съобщи кореспондентът на агенция УНИАН в Брюксел, който предаде, че предложението е направено по време на заседанието на комисията от докладчика Ричард Леготко.
„Смятам, че следва да си дадем още време, за да обсъдим случващото се. Към днешната дата въпросът дали да бъдат продължени преговорите с Украйна относно споразумение за асоцииране не стои", добави той, цитиран от "Фокус".

„Днешната присъда срещу бившия премиер Юлия Тимошенко е връщане назад за Украйна. Тя хвърля сянка върху съдебната система на страната. Това няма как да не се отрази на отношенията между Киев и ЕС”, каза германският външен министър Гидо Вестервеле.
По думите му Германия ще следи много внимателно как в Киев ще постъпят с другите членове на кабинета на Тимошенко.

Осъдителната присъда на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко сериозно е повлияла на имиджа на Украйна, която пое курс на сближаване с ЕС. Това се посочва в изявление на министерството на външните работи на Полша, която в момента е ротационен председател на ЕС.
„Имиджът на Украйна, която преживява дълбока проевропейска трансформация, беше сериозно засегнат. Начинът на провеждане на процеса и на произнасяне на присъдата показва, че украинската съдебна система е политизирана”, отбелязва полското министерство на външните работи.

В изявление, разпространено от името на ЕС, се посочва, че всички страни от ЕС са обезпокоени от присъдата на Юлия Тимошенко.
Подчертава се, че ЕС смята решението на съда за политически мотивирано. От Брюксел смятат, че съдебният процес не е съответствал на международните стандарти за справедливост, прозрачност и независимост.

Москва смята, че има антируски подтекст в делото срещу Юлия Тимошенко, която днес беше осъдена именно за сключените газови договори с Русия през 2009 г. Руското министерство на външните работи посочи, че присъдата не трябва да се отрази на изпълнението на двустранните споразумения за природния газ. 
„Договорите трябва да се изпълняват”, подчертаха от Москва.

Самият премиер Владимир Путин изрази недоумение от присъдата.
Той подчерта, че договорите са били подписани от компаниите "Газпром" и "Нафтогаз", а Тимошенко не е подписвала нищо.
"Наистина не разбирам защо й дадоха 7 г. Тимошенко
за нас и за мен лично не е приятел и не е роднина, а е нещо
повече, тя е политически опонент", припомни Путин, визирайки
прозападната ориентация на политиката на бившия украински премиер.

"Дълбоко сме разочаровани от тази присъда, която поражда сериозни тревоги за ангажимента на украинското правителство към демокрацията и правовата държава", заяви и говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд.

„Амнести Интернешънъл” пък осъди като политически мотивирана и издадена от предубеден съд присъдата срещу нея.
“Процесът срещу Юлия Тимошенко подчерта систематичните проблеми в правосъдната система в Украйна и провеждането на процеса хвърли съмнение за независимостта на съдебната система”, заяви заместник-директорът на международната правозащитна организация Джон Далхусен.

Самата Юлия Тимошенко призова украинците да не се боят от "авторитарния режим" на президента Виктор Янукович.
"Моля ви: не се страхувайте от режима! Украйна със сигурност ще свали авторитарния режим и диктатурата в най-скоро време. Никой не може, нито Янукович, нито съдия да опетни моето честно име", каза още бившият премиер.
Тя бе категорчина, че присъдата е фалшива и че ще подаде жалба в Европейския съд по правата на човека.