Проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Централна и Западна Сърбия. Десетки къщи са под вода в столицата Белград и околностите. Има наводнени пътища, на места е затруднено движението.

Извънредно положение е въведено в осем общини в Западна Сърбия заради повишаване на нивото на реките, предизвикано от силните дъждове, съобщи сръбската телевизия РТС.

Най-тежка е ситуацията в общините Осечина, Крупан, Лозница, Любовия, Мали Зворник, Априле, Косерич и Лучани. Над 700 домове са наводнени.

В община Любовия са разрушени два моста. Прекъснато е движението по няколко регионални пътища. Жителите на редица селища, пострадали от наводненията, очакват да бъдат евакуирани.

В централната част на западната ни съседка проливните дъждове бяха съпроводени и с градушка, което нанесе щети по земеделските култури.

В съседна Босна свлачище прекъсна ключов път, свързващ централния град Тузла със столицата Сараево. Наводненията са засегнали и западна зона в Босна, като са повредили пътища, мостове и къщи в балканската страна

Осем загинали при наводнения в Чехия

Най-малко 8 души са загинали през последните дни в резултат на наводнения в Чехия, съобщи държавното радио на страната.

Наводненията, причинени от продължителни дъждове, вече причиниха бедствия в Моравия - източният регион на републиката. Първите жертви наводнението взе в събота - двама жители на село Петровице. То беше залято от река Особлога. В неделя 8-годишно момиченце се удави в река Морава, близо до град Фридек-Мистек.

Във вторник двама любители спортисти починаха в чешки болници, след като спасители ги извадиха от водата, преобърнала лодките им.

Материалните щети в източните райони на страната могат да достигнат десетки милиони евро, пресмятат властите в Чехия.

Потопи в Румъния и Турция

Румънският Национален институт по хидрология и управление на водите вчера обяви червен код за опасност от наводнения край реките в 4 окръга - Бихор, Нямц, Сучава и Васлуй. Пожарникари са изпомпвали вода от стотици къщи и дворове. ситуации.

Потопът в западния турски окръг Бурса, който отне живота на най-малко петима души, е сред централните теми в турския печат тази сутрин. Бедствието сполетя района след пороен дъжд и градушка на 21 вечерта, което доведе до преливане на реки.

"Истинско бедствие", гласи заглавието на "Тюркгюн" по темата. Най-тежко пострадало е село Дудаклъ в района на град Кестел, където живеят 130 домакинства. Продължава да се издирва едно безследно изчезнало лице.

Потопът е отнесъл десетки автомобили, трактори и ремаркета, а много къщи и земеделски площи са останали под вода. При спасително-издирвателните дейности на турските служби вчера бяха открити телата на четирима души от едно и също семейство, а още един член на фамилията се издирва.

"Йени шафак" посочва, че къщите в село Дудаклъ са превърнати в руини и са практически неизползваеми.

Селото е било посетено от министрите на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на земеделието и горите Бекир Пакдемирли, които отишли на място, за да се запознаят с обстановката. Пакдемирли е обещал правителствена помощ за пострадалите в размер на един милион турски лири (254 хиляди лева) на първия етап. Той е уточнил, че наводненията в района са нанесли щети в пет околийски града и 43 села в Бурса. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поднесъл съболезнования на близките на загиналите в бедствието чрез телефона на вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

В. "Акшам" посочва, че всички, чиито къщи са понесли щети от потопа, ще получат първоначално по пет хиляди турски лири помощ (1270 лева).

Метеоролозите предвиждат проливен дъжд и в Истанбул днес, за където е обявен жълт код на опасност. Възможни са наводнения. Предупреждението е в сила до сряда, като се очаква пороите да бъдат придружени от гръмотевици, градушки и силен вятър на места. Метеоролозите насърчават гражданите да бъдат бдителни за възможните негативни последици от лошото време и да очакват затруднения в транспорта, пише "Джумхуриет".