Турция е задържала в Истанбул четирима турски граждани, обвинени в политически и военен шпионаж в полза на Франция, съобщава в. "Сабах". Четиримата събирали информация за религиозни и консервативни турски неправителствени организации.

Според изданието основна роля имал Метин Йоздемир, който установил контакти с френски военни в Афганистан, където е служил като войник в турската мисия в страната. Впоследствие той е започнал да работи за френските специални служби и привлякъл още трима турски граждани - общински служител, хотелиер и продавач на мобилни телефони - към дейността си, заблуждавайки ги с фалшива карта на служител на турските специални служби МИТ. Йоздемир се е мотивирал, че събира информация за евентуални мрежи на групировката "Ислямска държава", предаде БНР.

Шпионският казус идва на фона на обтягане на отношенията между Анкара и Париж напоследък.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон заяви, че Турция "играе опасна игра" в Либия, която противоречи на всички нейни ангажименти, поети по време на Берлинската конференция за намиране на мирно решение на либийската криза.

На 17 юни Франция обвини Турция, че турски военен кораб е взел на прицел френски военен съд, опитващ се да провери търговски кораб, заподозрян, че пренася оръжие за Либия.

Според военното ведомство в Париж френският съд на три път е бил взел на прицел от радарната система за насочване на ракетите на турски военен кораб в района. А представител на френското военно министерство ги нарече "изключително враждебни и агресивни действия".

Турски официални лица отхвърлиха обвиненията и атакуваха Париж, че доставя оръжие на "превратаджията и пират" ген. Халифа Хафтар.

В Либия Анкара подкрепя международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи и го снабдява с оръжие и техника, докато редица арабски страни и Франция поддържат силите на ген. Халифа Хафтар в Източна Либия.