Първият работен ден в Русия след 6-седмично прекъсване беше белязан от трагичен инцидент. Пет души загинаха в пожар, възникнал тази сутрин в реанимационно отделение на болницата "Свети Георги" в руския град Санкт Петербург, която приема пациенти с новия коронавирус, предаде ТАСС.

И петимата пациенти са били включени към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, съобщи Министерството за извънредните ситуации. Евакуирани са около 150 души.

Общо в отделението е имало 16 пациенти на апаратна вентилация, но лекарите са успели да пренесат останалите на други етажи. Пожарът е локализиран 26 минути след пристигането на място на спасителите.

Предполага се, че причината за пожара, който вече е локализиран, е късо съединение на апарат за обдишване или неговата неизправност. Площта на пожара, избухнал в стая на шестия етаж, е била 10 квадратни метра.

Снимка: YouTube sceenshot

Болницата "Свети Георги" в Санкт Петербург е една от първите в града, които са били изцяло препрофилирани като инфекциозен стационар заради епидемията от Ковид-19.

На 9 май заради късо съединение на апарат за обдишване стана пожар в реанимацията на една от московските болници. Загина възрастната жена, включена към апарата. Евакуирани бяха 295 души.

Започва разхлабване на карантината

Шестседмичните "неработни дни" в Русия свършиха. В страната започва поетапна отмяна на въведените заради коронавирусната пандемия ограничения. Решенията за последователността на отмяната на ограниченията ще се вземат от ръководителите на 85-те федерални региона в зависимост от актуалната санитарно-епидемиологична обстановка.

Ако в Москва регистрираните случаи на Covid-19 са близо 116 000, то в Република Алтай броят на заразените е 54 души.

Президентът Путин предупреди губернаторите на регионите, че ще носят персонална отговорност за действията си. В столицата например се възобновява работата в големите промишлени предприятия и на строежите.

Режимът на изолация на гражданите обаче остава в сила до 31 май. Носенето на маски и ръкавици в градския транспорт и на публични места става задължително.