Докато служби и прокуратура занимават хората с пудели, представители на ЦИК някак между другото започнаха да правят внушения в медиите, в които виждам пореден опит да се "подготви почвата" за проваляне на машинното гласуване на 9 юни. Това написа във "Фейсбук" акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната".

"Председателят на ЦИК отново цитира дезинформацията от така наречената "справка на ДАНС", използвана, за да се гласува само с хартиени бюлетини на първия тур на местните избори. А зам.-председателят поставя под въпрос машинния вот сега с причини, които никога не са били пречка преди - например, много почивни дни и недостатъчно време за сертифициране. При все, че от месеци се знае кога са и изборите за европарламент, и Великденските празници", допълва той.

Денков припомня:"След като ЦИК и ДАНС организираха активно мероприятие на предишните избори, се оказахме с близо половин милион недействителни гласове. В същото време всички социологически проучвания показват високо доверие към машинното гласуване".

"До изборите остават повече от 40 дни. Вместо да "подготвя" общественото мнение за пореден провал на най-честното и прозрачно отчитане на гласовете - с машини, нека ЦИК си свърши работата като отговорна институция. А министерството на електронното управление да не бави процесите, които зависят от него", отправя апел той.

"С натрупан опит от няколко машинни вота тези две институции нямат да имат оправдания, ако отново се окажем само с хартиен вот. Ще признаят само зависимости. И скоро ще стане ясно дали работят за фундаменталното право на българите да определят посоката на държавата с гласовете си, или са част от скритата власт на институциите-бухалки, доминирани от ГЕРБ-ДПС. Тази скрита власт трябва да разградим на изборите на 9 юни, за да имаме справедливо правосъдие, реформи в помощ на хората и бизнеса и висок стандарт на живот - като в нормална европейска държава", пише още акад. Денков.