След дефектирала протеза и тежка фрактура медици спасиха крака на мъж от Търговище. Операцията на 75-годишния пациент с тежка травма е продължила над три часа.

Той е приет в ортопедичното отделение на филиала на Поповската болница в Търговище с няколко счупвания на бедрената кост, съобщиха от здравното заведение, предава БТА.

Случаят бил усложнен, защото оперираният е имал поставена изкуствена тазобедрената става преди около 3 години. Заради гнойна инфекция на мястото, протезата му се е разхлабила и движенията му станали нестабилни. Това е довело до падане и счупвания на няколко места в областта на бедрото.

"За първи път правим такава сложна операция в няколко етапа, защото увреждането беше наистина тежко. Става дума за перипротезна фрактура. Това са случаи, в които бедрената кост е закотвена в протеза в областта на таза или на коляното, а фрактурата е над или под протезата. Първо отстранихме старата протеза, почистихме мястото от останалото лепило и събрахме счупените части. След това поставихме укрепващо бедрено стебло, което е с дължина от 22 сантиметра, така че фрактурата да остане в средата и костта да може да зарасне. На финала сглобихме новата тазобедрена протеза", обясни ортопедът д-р Димитър Кочев, водещ операцията.

По време на интервенцията са асистирали още двама лекари - д-р Тихомир Папуров и д-р Красимир Иванов.

Прогнозата на медиците е за пълно възстановяване на пациента. Той ще остане под непрекъснато наблюдение през следващите 60 дни. В период от 6 до 8 месеца се очаква пълно зарастване на костта.

Преди месеци лекари от Търговище съобщиха, че са помогнали на възрастна жена с разрушена тазобедрена става да проходи.