В 14:30 ч. днес (26 април) румънските власти освободиха от пристанище Констанца и другите два български риболовни кораба от общо три, задържани през март миналата година. Това съобщиха за БТА от Посолството на Република България в Румъния.

На 24 март 2023 г., на 50 мили източно от Констанца, след съвместна операция на изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на двете държави, румънските власти задържаха три български риболовни кораба с общо 10 моряци на борда заради незаконен улов на акула. Българските дипломати незабавно изпратиха спешна нота до външното министерство на Румъния и предприеха всички необходими действия за изясняване на случая. Българската държава съдейства и за намирането на румънски адвокати. За малко повече от денонощие десетината членовете на екипажите на трите кораба бяха освободени и всички моряци се прибраха в родината.

Риболовните съдове обаче останаха задържани с прокурорска заповед на пристанището в Констанца. Случаят се разследваше от бреговата охрана и бе образувано наказателно производство за бракониерство. Единият български кораб бе освободен преди два месеца.

В момента другите два пътуват към България и се очаква да пристигнат в страната към 22 ч., информира за БТА единият от капитаните - Красимир Петров, който даде интервю пред агенцията на път за България:

Капитан Петров, как мина процедурата по освобождаването на корабите днес?

Днес стана по-бързичко, защото и консулът беше там. По-бързичко стана от колегата, който освободиха преди. Пак два и половина ни хвана. По същото време, както освободиха и предния колега, така и нас.

Как се чувствате? Корабите трябваше да се приберат в България още миналия Великден.

По-спокоен съм сега, защото ще има да работя и да си изхранвам семейството. Да си плащам кредитите. Не ме питайте как съм изкарал една година.

Изчислявали ли сте загубите за тази една година?

Не искам да мисля, защото като мисля, и най-много да направя някой инфаркт, някой удар. По-хубаво да не мисля. Приемаме нещата такива, каквито са. Има една приказка - "каквото, такова".

Продължават ли следствените действия?

Да, ще има дела в Румъния. След това и в България.

Кога се очаква да се приберете в България?

Към 22-22.30 тази вечер.

Ще ви чакат ли близките ви? Знаят ли вече?

Да.