Повечето пациенти с COVID-19 получават или слаб и краткосрочен имунитет към инфекцията, или изобщо никакъв. Това съобщават учени от GMU School of Systemic Biology в САЩ. Антителата се произвеждат само ако болестта е изкарана в тежка форма. В същото време СЗО отбеляза, че по-голямата част от заразените прекарват новия вид коронавирус тежко, предава gazeta.ru.

Към днешна дата броят на потвърдените случаи на COVID-19 в света достигна 4 256 090 случая, 287 336 души са починали от болестта, а 1527 583 са се възстановили.

В Русия е потвърден коронавирус при 221 344 души, 2099 са починали, а 39 801 пациенти са излекувани.

"Повечето от новия тип заразени с коронавирус го изкарват в тежка форма", съобщава директорът на програмата на СЗО за спешни случаи в здравеопазването Майкъл Райън, базирайки се на проучване на организацията за антитела срещу COVID-19.

"Силен и дълготраен имунитет към нови коронавирус се придобива главно само от тези, които са прекарали тежко заболяването", твърди Анча Баранова, професор в GMU School of System Biology в САЩ, пред Риа Новости.

"При 7-8% от пациентите, които са имали лека инфекция, антителата изобщо не се появяват. Това означава, че те са се отървали от инфекцията с помощта на интерферони, които бързо се произвеждат в човешкото тяло в отговор на вируса. В този случай самите интерферони са се справили и антителата не са възникнали, а тези пациенти нямат имунитет към COVID-19 ", казва лекарят.

Според нея между тези категории пациенти има още 40% от заразените, чийто имунитет е възникнал, но е доста слаб.