Резултатите от две изследвания, станали известни в неделя, хвърлят повече светлина върху новия коронавирус, причинител на COVID-19. И по-конкретно за възстановяването от продължителна коронавирусната инфекция.

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период инфекция с COVID-19 при мъж, починал миналата година, и предупредиха за появата на по-опасни варианти на новия коронавирус, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Възрастният пациент, който е имал отслабен имунитет поради предишни заболявания, е бил приет в болница в Амстердам през февруари 2022 г. с COVID-19.

До смъртта си през октомври 2023 г. той непрекъснато е бил с положителен тест за вируса, в продължение на общо 613 дни, казват изследователите.

Съобщавано е и преди за други пациенти с дълго продължили инфекции, тъй като имунната им система не е била в състояние да се бори адекватно с вируса, припомня ДПА.

Изследователите от Амстердамския университет планират да представят случая на конгреса на Европейското дружество за клинична микробиология и инфекциозни болести, който ще се състои в Барселона от 27 до 30 април.

Той е интересен за изследователите и поради факта, че новият коронавирус може да се промени значително при продължително боледувалите. Това крие риск от появата на варианти на вируса, които по-лесно могат да преодолеят имунната система на здравите хора.

Изследователите в Нидерландия многократно са взимали проби от мъжа, за да анализират генетичния материал за коронавируса. Те установяват общо повече от 50 мутации в сравнение с разпространения по това време вариант "Омикрон", включително такива, които позволяват на вируса да избягва имунната защита. Само 21 дни след като мъжът е получил специално лекарство за COVID-19, вирусът е успял да развие признаци на резистентност към препарата, казват изследователите.

Пациентът е починал от усложнения от друго предишно заболяване. Доколкото е известно, той не е заразил никого с мутиралата версия на новия коронавирус, чието научно название е SARS-CoV-2, отбелязва ДПА.

При друго изследване, проведено в Австралия, учените стигнали до извода, че биомаркерите за дълъг COVID-19, налични при пациенти осем месеца след инфекцията, до голяма степен изчезват до 24 месеца.

Проучването е проведено сред голяма група пациенти, заразени с новия коронавирус при първата вълна в Австралия, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА. В него са участвали специалисти от от Института "Кърби" на Университета на Нов Южен Уелс и болница "Сейнт Винсънт" в Сидни.

През януари 2022 г. изследователският екип от Института "Кърби" първи в света показва, че клиничните симптоми на продължителното заболяване съвпадат с биомаркери, показващи продължителен възпалителен процес на осмия месец след заразяване. Това е ясна биологична база за синдрома на дългия COVID-19.

"Почти година и половина по-късно с удовлетворение отбелязваме в групата на пациентите значителни подобрения в кръвните маркери. Повечето от пробите, които сме анализирали лабораторно, показват, че биомаркерите, показващи преди необичайна имунна функция, са се нормализирали", каза д-р Чансават Фецуфанх, водещ автор на изследването и старши лектор в Института "Кърби".

Проф. Антъни Келехер, директор на института, посочи, че тези резултати са наблюдавани при заразените с първия вариант на новия коронавирус и при пациенти с лека или умерена инфекция. Той посочи, че екипът ще продължи изследванията, за да се опита да установи защо при някои пациенти не настъпват подобрения и какво може да се направи, за да им се помогне.