Руската армия заяви днес, че е ударила влак в украинската Донецка област, превозващ западни оръжия, доставени на Киев, като съобщението дойде след поредица от удари по железопътни обекти, съобщи Франс прес.

"Влак, превозващ западни оръжия и военно оборудване, беше ударен близо до град Удачне", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от БТА, без да дава повече подробности.

Русия бомбардира украинската железопътна мрежа, за да "парализира" военните доставки, включително западната помощ, като Москва подготвя нова офанзива, заяви днес пред АФП високопоставена украинска служителка по сигурността след поредица от удари по украинските железници.

Железопътната инфраструктура е особено важна в Украйна, както за пътническия транспорт, така и за търговията и армията, тъй като от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. целият въздушен трафик там е спрян.

"Това са класически мерки преди офанзива", заяви пожелал анонимност високопоставен източник в украинската система за сигурност, интервюиран от АФП за тези атаки.

Целта "е да се парализират доставките, транспортирането на военни товари", допълва тя.

Междувременно малко по-рано беше съобщено от местните власти, цитирани от Франс прес, че двама души са загинали днес, а други двама са били ранени при украински обстрел на територията, окупирана от Москва, и на руска територия.

"При бомбардировката в град Новодружеск са пострадали частни къщи и апартаменти", съобщи в "Телеграм" общинската администрация на Лисичанск, голям украински град под руски контрол, който граничи с Новодружеск.

"Един човек е починал от нараняванията си, други двама мъже са ранени от шрапнели", допълва този източник.

Новодружеск е град с население от близо 8000 души преди конфликта, който се намира на фронтовата линия в Луганска област, почти изцяло под контрола на Москва в Западна Украйна, добавя БТА.

В отговор на многобройните смъртоносни руски удари в Украйна, през последните месеци силите на Киев обещаха да пренесат бойните действия на руска територия, като по-специално се насочат към тиловите линии на руските сили.

"Един жител беше убит" в петък при украински удар по малък град в руската Курска област, близо до общата граница, съобщи областният управител Роман Старовойт в "Телеграм".