София и още 5 области имат нови управители, стана ясно от решенията, взети днес от Министерския съвет. Правителството на Димитър Главчев освобождава настоящите областни управители на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област.

За областен управител на област София-град е назначен Стефан Арсов. Той има магистърска степен по "Право" от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дългогодишен юрист с опит както в частния сектор, така и в общинската администрация на Столична община. До момента той заема поста "заместник-областен управител" на област София-град.

Силвия Арнаутска е назначена за областен управител на Софийска област. Тя е завършила магистратура "Предучилищна и начална училищна педагогика" и "Образователен мениджмънт - Управление на образованието" в Югозападния университет "Неофит Рилски". Арнаутска е дългогодишен преподавател, а през последните близо седем години е експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман.

За областен управител на област Сливен е назначен Чавдар Божурски. Той е магистър по право в СУ "Св. Климент Охридски". От 2017 г. до 2021 г. е заемал същата ръководна длъжност. От август миналата година до момента е бил заместник областен управител на област Сливен. Преди това Божурски е заемал ръководна длъжност в Областна дирекция "Полиция" - Сливен.

Илиян Великов е назначен за областен управител на област Силистра. Великов е завършил Висше техническо училище "Ангел Кънчев" в Русе. Два пъти е заемал длъжността заместник областен управител на област Силистра. Преди това е заемал ръководни длъжности в ОДМВР-Силистра.

За областен управител на Русе е назначен Драгомир Драганов. Той е магистър по икономика. Бил е народен представител в 48-ото и 49-ото Народно събрание. Бил е кмет на община Две могили от 2007 г. до 2011 г. и зам.-кмет на община Бяла. 

Дора Ангелова е назначена за областен управител на област Ловеч. Тя е завършила "Право" и "Икономика" в УНСС. Дългогодишен служител е на Областната администрация в Ловеч, като до този момент е заемала длъжността "Главен юрисконсулт". Има опит и в социалната сфера като "Старши юрисконсулт" в Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в града.

Служебното правителство на Димитър Главчев встъпи в длъжност на 9 април тази година. Оттогава имаше две смени в персоналния състав на Министерския съвет - от поста на служебен министър на външните работи беше освободен Стефан Димитров и министерството пое Димитър Главчев, а за Георги Тахов замени Кирил Вътев на поста служебен министър на земеделието и храните. Бяха сменени и редица заместник-министри, припомня БТА. Още в деня, в който встъпи в длъжност, служебният кабинет предложи на президента да освободи главния секретар на МВР Живко Коцев. На 9 април служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова съобщи, че за директор на Агенция "Митници" е назначен Георги Димов. Със свое решение от днес правителството определи нови членове на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.