Руският президент Владимир Путин обяви край на неработните дни във всички сектори на икономиката на страната от утре, но някои ограничения заради коронавируса остават в сила, предадоха световните агенции и БТА.

На съвещание за санитарно-епидемиологичната обстановка в страната Путин е възложил на правителството до 1 юни да представи общонационален план за действие за възстановяване на икономиката. Планът трябва да бъде разработен съвместно с регионалните власти и бизнеса.

Президентът обяви и серия финансови помощи за домакинствата и предприятията, включително данъчни ваканции за бизнеса.

Освен това държавният глава нареди на правителството да разработи програма за действия за стабилизиране на пазара на труда. По думите му официално регистрираните безработни в Русия вече са 1,4 милиона, което е два пъти повече в сравнение с началото на април.

"На гражданите трябва да се окаже пряка помощ", каза Путин. Той предложи от 1 юни да се задейства кредитна програма в подкрепа на заетостта.

"Кредитите за съхраняване на работни места може да не се връщат, ако техните получатели запазят заетостта", допълни президентът.

Той нареди да се предотврати фиктивно създаване на работни места за незаконно получаване на държавна помощ, уточнява ТАСС.