Русия и Китай завършиха първия мост над река Амур. Досега между двете държави нямаше нито една директна връзка. Съоръжението свързва руския град Благовещенск с китайския Хейхе. Очаква се трафикът по него да тръгне в началото на 2020 година.

В продължение на десетилетия Русия поддържаше района изолиран от Китай. Тези руски територии са богати на полезни изкопаеми, но много слабо населени и Кремъл се опасява от прекомерно разрастване на китайското влияние. В момента Благовещенск и Хейхе са свързани с фериботи през лятото и плаващ мост на реката през зимата.

Изграждането на моста е предложено за първи път от Китай и Русия още през 1988 г., но строителството започва чак през декември 2016 г.

Западните санкции заради анексирането на Крим от Украйна доведоха до построяването на моста, както и на газопровода "Силата на Сибир", който трябва скоро да бъде открит тържествено от Владимир Путин и Си Дзинпин.

Мостът е дълъг малко повече от километър и е ключова връзка между магистралните системи на двете страни. Общите разходи са около 2,5 милиарда юана (285 милиона паунда). Русия плаща 70% от тях.  Поради екстремния зимен студ, стоманените греди са направени да издържат на температури минус 60 градуса.