Пожарите в Амазония може да увеличат топенето на ледник в Андите, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Ново изследване навежда на мисълта, че пожарите в югозападна Амазония - район, обхващащ гори в Бразилия, Боливия и Перу, може да увеличи топенето на ледника Сонго в Боливия.

Като са използвали данни за пожари през периода 2000-2016 г., специалисти под ръководството на Нютон де Магаляеш Нето от университета в Рио де Жанейро идентифицираха големия принос на саждите и прашните частици, изхвърлени във въздуха вследствие изгаряне на биомаса в басейна на р. Амазонка, за топенето на ледника. Замърсяването над снежната покривка намалява отразената слънчева светлина и може да ускори с 14 процента топенето му.

Изследването за пръв път установява връзка между дима от пожари в Амазония и топенето на ледник. Данни от 2007-2010 г., когато е имало много горски пожари, показват, че сажди са били отнесени от ветрове до ледника.

"Обезлесяването в Амазония и горските пожари в Боливия, Перу и Бразилия не са регионален, а континентален проблем, защото ускореното отстъпление на ледниците увеличава риска от водна криза и уязвимост на редица общности в Андите вследствие на климатичните промени", отбеляза Нето.

Пожарите в тропическите гори в Амазония, по-специално в Бразилия, са често срещани. Неотдавна фермери, окуражени от правителството, опожариха гори, за да ги превърнат в пасища.

Тази година в Бразилия бяха регистрирани над 72 000 горски пожара. Става въпрос за 84-процентно увеличение в сравнение с миналата година. Димът от пожарите бе видим от космоса.