Социалистът Франсоа Oланд печели с 51,7 на сто от гласовете, сочат данни на министерството на вътрешните работи след преброяване на 99 на сто от гласовете, съобщава на сайта си вестник "Фигаро", цитиран от БТА.
Досегашният президент Никола Саркози получава 48,3 на сто от гласовете и става единайсетият европейски лидер, загубил властта от началото на глобалната икономическа криза през 2008 г., посочва Ройтерс.

"Франция има нов президент. Френският народ направи избора си, това е демократичен, републикански избор. Франсоа Оланд е новият президент на Франция и трябва да бъде уважаван", заяви Саркози пред свои привърженици в Париж.

"Току-що разговарях с него по телефона, пожелавам му успех сред изпитанията", добави той. "Аз нося цялата отговорност за тази загуба", заяви Саркози, на което привържениците му реагираха с викове "Не!" "Борих се въз основа на ценността на отговорността и не съм човек, който не поема отговорността си", подчерта Саркози.

След приключването на изборния ден според института ISA Оланд получава 51,8 процента от гласовете, а Саркози - 48,2 процента. Според Ipsos Оланд е получил 51,9 процента, а според TNS Sofres - 52 процента.
"Това е много голямо щастие, което слага край на 17 години управление на десницата в Елисейския дворец", изрази задоволство говорителят на Социалистическата партия Беноа Армон.

Никола Саркози спомена, че ще има "различен ангажимент" в бъдеще, намеквайки за оттегляне от политическия живот. "Започва нова епоха, в която ще остана един от вас и ще можете да разчитате на мен за защитаването на вашите идеи и убеждения, но мястото ми вече няма да може да е същото. Ангажиментът ми вече ще е различен", заяви той.

На среща с представители на дясната си партия Съюз за народно движение Никола Саркози потвърди, че няма да води десницата на парламентарните избори на 10 и 17 юни. "Не се делете, останете единни. Трябва да се спечели битката на парламентарните избори. Тя може да бъде спечелена. Днешният резултат (от президентските избори) е достоен. Няма да водя тази кампания", е заявил Саркози на партийните представители.

Избирателната активност днес е била между 80 и 82 процента, малко по-висока от тази на първия тур на 22 април, когато Франсоа Оланд получи 28,63 на сто от гласовете срещу 27,18 процента за Саркози, но по-ниска от тази на втория тур на президентските избори през 2007 г.

Франсоа Оланд е вторият президент от левицата от 1958 г. след Франсоа Митеран, който управлява от 1981 до 1995 г. 
Саркози пък става вторият президент, който не печели втори мандат след десния Валери Жискар д'Естен през 1981 г.

"Още днес, с цялата отговорност за бъдещето на нашата страна, аз си давам сметка, че Европа ни гледа. В момента, когато бяха обявени резултатите, бях сигурен, че в редица европейски страни настъпва облекчение и надежда, че най-после икономическите ограничения могат да са съдба", каза Франсоа Оланд пред свои привърженици в град Тюл, централна Франция.

"На днешния 6 май французите избраха промяната, като ме направиха президент на Републиката. Ще бъда президент на всички. Оценявам честта, която ми е оказана и задачата, която ми предстои. Пред вас поемам задължението да служа на страната си с цялата отдаденост, която изисква този пост", продължи той.

"Отправям републикански поздрав към Никола Саркози, който управляваше Франция в продължение на пет години и заслужава за това цялото ни уважение. Изразявам дълбока благодарност на всички, които с гласовете си направиха възможна тази победа", каза Франсоа Оланд, цитиран от АФП.

Белгийският премиер социалист Елио Ди Рупо "горещо поздравява Франсоа Оланд" по случай победата му на френските президентски избори днес, се казва в негово изявление, цитирано от Франс прес. Ди Рупо бе първият чужестранен лидер, който реагира на резултатите от втория тур на президентските избори във Франция.

По-късно германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че победата на Франсоа Оланд на президентските избори във Франция е "историческо събитие". Той обеща "тясно партньорство" между двете страни. "Нямам никакви съмнения, че ще се изправим срещу общите ни предизвикателства", обяви Вестервеле.

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че очаква промени в турско-френските отношения след избирането на новия президент. "Ние се надяваме, че новият период във Франция ще се различава много от предишния в турско-френските отношения", посочи премиерът, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Той пожела също "популистките изказвания по време на кампанията за президентския вот във Франция да не намерят практическо приложение в политиката, защото в такъв случай това ще окаже неблагоприятно влияние върху отношенията Турция-Франция".
Що се отнася до сегашния президент Никола Саркози, който е доста непопулярен в Турция заради съпротивата си срещу приемането на страната в ЕС, Еврдоган заяви, че на него не му остава нищо друго "освен да излезе във ваканция". "Г-н Саркози обеща, че ще напусне политиката. Той няма друг избор. Несъмнено ще излезе във ваканция", подчерта турският премиер.

Председателят на европейската комисия Жозе Барозу също поздрави Франсоа Оланд и заяви, че разчита на него за съживяване на европейската икономика.

Оланд получи поздравления от лидерите на САЩ - Барак Обама, на Канада - Стивън Харпър, на Бразилия - Дилма Русеф.