Русия не може да започне строежа на газопровода "Южен поток", тъй като не е получила разрешение от България, заяви руският президент Владимир Путин след срещата си в Анкара със своя турски колега Реджеп Ердоган, предаде БНР.

Руският президент обвини Европейския съюз, че ограничава суверенните права на България, която е тежко зависима от руския газ, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин каза, че България е била лишена от възможността да действа като суверенна държава, пише "Ню Йорк таймс".

Той дори предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи от проекта "Южен поток".

"Ако България е лишена от възможността да се държи, като суверенна държава, то нека да поиска от Европейската комисия пари за пропуснатите печалби, защото само преките доходи за българския бюджет от транзита щяха да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно, заяви Владимир Путин, цитиран от БНР.
Президентът подчерта, че Москва е била напълно готова да започне изграждането на този газопровод.

Газова война?

Според "Таймс" с решението си Русия обявява газова война на Европа, а Москва с помощта на икономически механизми се стреми да накаже страните от ЕС за това, че осъждат действията й в Украйна.

"Смятаме, че позицията на Европейския съюз не е конструктивна. Вместо да подкрепи проекта, Европейската комисия издигна пречки пред него. Ако Европа не иска този газопровод, той няма да бъде построен", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им вчера в Анкара.

Блокирането на проекта е против икономическите интереси на Европа и й нанася щети, каза Путин, цитиран от Ройтерс. 

Той дори заплаши, че доставките на руски газ за Европа могат да бъдат намалени и част от тях да бъдат пренасочени към Азия, добавя АФП.
През месец май Русия и Китай подписаха 30-годишен газов договор.

Според италианския в. "Република" решението на Путин е подновяване на войната между Русия и ЕС. Изданието се пита дали не става дума просто за заплаха, а не за категорично решение, така че да бъде накаран ЕС да промени
мнението си за газопровода.

Руският енергиен анализатор Михаил Крутикин изразява мнение, че от самото начало "Южен поток" е бил политически проект, имащ за цел да накаже Украйна и да я отреже от пътя на газа. Никога не е било икономически оправдано да се харчат толкова много пари за този газопровод, казва Крутикин, цитиран от "Гардиън".
Проектът е оценяван на над 50 милиарда долара.

Завоят към Турция

АП цитира Путин, че несъгласието на Европейския съюз с газопровода "Южен поток" - който трябваше да мине под Черно море през България към Южна Европа - не оставя на Русия друг избор освен да се откаже от тръбата, посочва АП.

Това показва колко се стеснява полето за маневриране на Русия, която по-рано съперничеше с Турция за преминаване на тръбопроводи към изгодния европейски пазар.
(През Турция ще преминава газопроводът ТАП, като България е единствената страна, която подписа договор с консорциума "Шах Дениз-2" в Азербайджан извън държавите, през които минава тръбата (Турция, Гърция, Албания и Италия - б.р.)

Москва ще увеличи доставките на газ за Турция по съществуващия газопровод, а по-късно вероятно ще построи нов и ще работи с Турция за изграждане на газов център на границата с Гърция.

Подробности за газопровода за Турция >>

За турския президент Реджеп Тайип Ердоган връзките с Русия са важен инструмент за издигане на международния престиж на Турция и за стимулиране на икономиката й, посочва агенцията.
 
Ако приеме руската оферта за изграждане на енергиен съюз, Ердоган ще направи рязък завой в политиката на Турция, която досега беше важен транзитен път за петролните и газовите доставки от Каспийския район към Запада, заобикалящ Русия. Съединените щати и Европейският съюз оказваха силна подкрепа на износа на енергийни ресурси през Турция, за да се намали зависимостта на Европа от руския енергиен износ, отбелязва АП.

АНКЕТА: Кой ще е големият губещ от спирането на проекта "Южен поток"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Европейската комисия срещу Владимир Путин