Китай прехвана наскоро подводна сонда, пусната от военен самолет на САЩ в Южнокитайско море, съобщи в акаунта си китайската социална медия "Юйюан Тантян", свързана с китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Американският военен самолет е бил забелязан да кръжи над водите на Южнокитайско море и непрекъснато е пускал "неидентифицирани предмети" надолу, допълва "Юйюан Тантян".

Бреговата охрана на Китай е извадила и проверила един от предметите според качен в акаунта на китайската социална медия видеоклип. В него се съобщава, че прехващането е станало наскоро, допълва БТА.

"Сондата може да се използва за откриване на сигнали от китайски подводници и за противодействие срещу сигнали от подводници под водата", се казва в съобщението към видеоклипа, което цитира експерт.

Вчера пък стана ясно, че Филипините опитват да върнат Китай на масата за преговори за разрешаване на различията в Южнокитайско море. Това бе заявено от филипинския външен министър Енрике Манало, цитиран от Ройтерс. Той каза, че двете страни са провели среща на работната група миналата седмица в подготовка за разговори следващия месец. "Каквито и мерки за укрепване на доверието да постигнем, те няма да бъдат за сметка на насърчаването на нашия суверенитет, суверенни права, както и на нашите права и юрисдикция във филипинската изключителна икономическа зона", каза Манало.

Филипините използват името Западнофилипинско море за частта от Южнокитайско море, за която претендират, което е де факто тяхната изключителна икономическа зона. Китай предявява претенции за почти цялото Южнокитайско море с негова карта на териториите от 1947 г., която припокрива изключителните икономически зони на останалите страни, предявяващи претенции като Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам.

С решение на арбитражен съд от 2016 г., което Пекин не признава за легитимно, претенциите на Китай в стратегическите води бяха обявени за невалидни.