На извънредно заседание парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане министър-председател и обяви за неуспешен мандата за съставяне на правителство, получен от ГЕРБ. Това стана след около час дебати и в отсъствието на номинираната за премиер.

Народните представители единодушно почти освободиха Габриел от задължението да стане премиер. В подкрепа на решението й гласуваха 226 депутати, "против" нямаше, а само един народен представител от ПП-ДБ се въздържа. Така и от ПП-ДБ подкрепиха партньора си, с когото преговаряха довчера.

По време на дебатите от коалицията отправиха оферта към ГЕРБ от парламентарната трибуна - да продължат общото управление с кабинет, излъчен вече във втория мандат, който да бъде национален и общ.

Официалната позиция на ПП-ДБ прочете лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, като уточни, че това не е покана за преговори и "ние не се молим". Кирил Петков също заяви, че това не е молба, а израз на отговорност и дълг да не се хвърля страната в предсрочни избори. Спазете думата си, призова ГЕРБ бившият премиер. 

"С решение на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС", се посочва в прочетената от трибуната декларация.

"Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди девет месеца", посочи още той. Атанасов обясни, че това може да се случи, ако се спазят следните рамки - подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност, с ясни дати за изпълнение, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС, както и запазване на досегашната структура на Министерския съвет.

Срокът за отговор от страна на ГЕРБ е до момента, когато президентът Румен Радев връчи втория мандат. 

След изявлението от името на ПП-ДБ залата избухна в смях и аплодисменти, а опозицията обяви, че това е било политическо харакири от страна на ПП-ДБ.

От ИТН припомниха, че няма нужда парламентът да гласува акта за прекратяване на първия мандат като неуспешен. Павела Митова припомни аналогичната ситуация с техния кандидат-премиер през август 2021 г. Тогава номинираният от ИТН Пламен Николов се оттегли по същия начин, а в парламента възникна скандал с настояване, че трябва да се прекрати мандататът като неуспешен, въпреки че тогавашната председателка на 46-ото НС Ива Митева заяви, че при наличие на декларирано волеизявление такъв акт не е необходим. На следващия ден все пак гласуване се проведе.

"На базата на опита предупредихме, че диалог с ПП-ДБ е невъзможен, поради тяхната убеденост, че по изконно право им се полага всичко", заяви Павела Митова от "Има такъв народ". От БСП заявиха, че няма да участват в разговори за втория мандат и не искат да получават третия. "Това е политическо харакири", заключи Корнелия Нинова по повод предложението на ПП-ДБ към ГЕРБ.

"Вие влязохте в мазето на дъното, вие стигнахте до там да се молите от трибуната на Народното събрание на Борисов да ви удостои, да вземе всичко, което той си поиска, само и само вие да продължите по Плана за възстановяване и устойчивост да осигурите на вашите спонсори по няколкостотин милиона субсидии", обърна се към ПП-ДБ Цончо Ганев от "Възраждане".

Така към момента, според заявките на опозицията и довчерашните партньори на ПП-ДБ - ГЕРБ и ДПС, се очертава пет от шестте политически сили в Народното събрание да искат предсрочни избори, а само ПП-ДБ да настоява за втори мандат. 

Заявлението на Габриел, че се оттегля от изпълнение на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, беше внесенo в деловодството на НС вчера сутринта, след като в неделя тя обяви, че ще го стори заради провала на преговорите и решението ГЕРБ да се оттеглят.

Чашата преля след искането на ПП-ДБ да получат и МВР, след като от ГЕРБ отстъпили за министър Тодор Тагарев и за енергийното министерство, обявиха в неделя от преговорния екип на партията на Бойко Борисов.

Проектът на решение беше внесен вчера от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, след като преди това сутринта Мария Габриел подаде писмо в Народното събрание, с което се отказва от кандидатурата си и заяви, че няма да предложи състав и структура на Министерския съвет.

Три часа по-късно председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредното заседание с една-единствена точка - проект на решение мандатът да бъде обявен за неуспешен. Гласуването е необходимо, за да се отпуши процедурата по връчване на следващия и президентът Румен Радев да може да връчи мандат на втората по големина ПГ - тази на ПП-ДБ.

Още вчера изтече неофициалната информация, че ПП-ДБ ще предложат на ГЕРБ те да излъчат кандидат за премиер в рамките на техния втори мандат. Формацията ще вземе мандата за съставяне на правителство от Румен Радев и ще опита да го изпълни. Това е било обсъдено на заседание на парламентарната група на ПП-ДБ снощи. Твърди се, че за взаимноприемливи фигури се смятат Мария Габриел и Росен Желязков.

Ако от ГЕРБ-СДС не изявят желание да подновят преговорите, вторият мандат ще бъде върнат предсрочно. Ако все пак се стигне до предсрочни парламентарни избори, от ПП-ДБ предпочитат те да се проведат заедно с европейските.

Има вероятност обаче заради времето, необходимо да се извърви цялата парламентарна процедура, двата вота да не съвпаднат.