Руски следователи са пристигнали в Таджикистан днес, за да разпитат семействата на четиримата мъже, които са обвинени, че са извършили смъртоносната стрелба в концертната зала "Крокус сити хол" в град Красногорск в Подмосковието, съобщиха пред Ройтерс три неназовани източника от силите за сигурност на централноазиатската република, цитирани от БТА.

Източниците, които не са получили правомощие да коментират публично въпроса, допълниха, че силите за сигурност на Таджикистан са докарали семействата до столицата Душанбе от различни части на страната.

Обвинените за терористичната атака са Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода, Шамсадин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов. Вчера съдът в московския район Басманни определи мярка за неотклонение арест до 22 май за четиримата мъже. 

Вчера турските сили за сигурност пък съобщиха, че въоръжените таджики, отнели живота на близо 140 души, влезли за кратко в Турция, за да подновят разрешителните за пребиваване в Русия, но радикализацията им не се е случила там.

Тъй като не е имало заповед за арест срещу нападателите, те са можели да пътуват свободно между Турция и Русия, посочи представител на силите за сигурност, пожелал анонимност, като добави, че те са живеели в Москва от дълго време.

По думите му двама от нападателите са напуснали Турция, за да заминат за Москва с един и същи полет на 2 март 2024 г.

Председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин съобщи, че жертвите на кървавата атака вече са 139, а ранените са 182. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", но руският президент Владимир Путин заяви, че извършителите са бягали към Украйна, която според него е подготвяла "прозорец", който да им позволи за се скрият на украинска територия.