Напрегната нощ очаква Франция след като Конституционният съвет валидира целия закон на пенсионната реформа. Това означава, че тя ще влезе в сила въпреки яростното недоволство на французите през последните седмици, предаде Франс прес. 

Основната мярка в реформата е увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Счита се за ключовата мярка на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Законът за нея породи вълна от протести и стачка в цялата страна, а вчера се проведе и 12-ият ден на общонационална протестна мобилизация. Според синдикатите в нея са се включили над 1,5 милиона души, а според министерството на вътрешните работи - 380 000 души.

Конституционният съвет бе сезиран по текста, след като той премина през двете камари на френския парламент. В Сената той бе приет от мнозинството при две гласувания на две четения. В Националното събрание обаче при първи прочит не остана време за гласуване и дебатите бяха преустановени в срока, постановен от конституцията. После правителството използва член 49,3 от конституцията, за да прокара там текста без вот.

В замяна на това по силата на този член депутати можеха да поискат вот на недоверие на правителството. Бяха внесени два вота на недоверие и двата се провалиха. След което правителството и противниците на реформата сезираха Конституционния съвет. Той можеше да отхвърли целия текст на реформата, части от него или да обяви, че целият текст отговаря на конституцията. Съветът избра третото решение, припомня БТА. 

Днес протести отново имаше в цяла Франция. В Париж протестиращи скандираха: "Конституционна или не, тази реформа не я искаме", "Вън Макрон!" и "Ще стигнем до отмяната на реформата". В Лион вече се стигна и до сблъсъци със силите на реда и полицията бе принудена да използва сълзотворен газ.

На много места страната има и пътни блокади, като за тази вечер са насрочени 131 протестни акции в цялата страна. 

Зоната, в която заседаваше Конституционният съвет в Париж - Кралският дворец, бе заобиколена от полицейски заграждения и ще остане отцепена до утре сутринта.

Същевременно днес Макрон отправи покана към синдикатите за среща на 18 април. А те от своя страна го призоваха да не подписва и обнародва закона, като припомниха, че французите масово са отхвърлили пенсионните промени. Профсъюзите казаха, че няма да приемат среща с изпълнителната власт до 1 май, за когато обявяват нов ден на общонационална мобилизация срещу пенсионната реформа. Френският министър на труда Оливие Дюсо отхвърли призивите на синдикатите и заяви, че френската пенсионна реформа ще влезе в сила, както е предвидено на 1 септември.

Снимка: БТА/AП

Снимка: БТА/AП

Президентът защитава реформата на пенсионната система, защото, според него, тя ще помогне на страната да съхрани модела на социалната си система на фона на демографския спад. 

В изявлението на Конституционния съвет днес бе пояснено, че той е цензурирал в текста само някои второстепенни аспекти на реформата. Блокиран е бил и проект за гражданска инициатива за провеждане на референдум относно пенсионната реформа. Левицата разчиташе Съветът да ѝ даде зелена светлина по този параграф и да започне да събира гласове. Нужни бяха 4,8 милиона гласа, за да се организира общонационален референдум относно пенсионната реформа. 

След решението на Конституционния съвет френската премиерка Елизабет Борн каза, че тук няма нито победители, нито победени. 

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон заяви, че борбата продължава, а лидерката на крайната десница Марин Льо Пен предупреди, че съдбата на пенсионната реформа не е подпечатана.