Жители на Москва се събраха днес пред бившата централа на съветската тайна полиция, за да почетат десетките хиляди техни съграждани, станали жертва на сталинските репресии в края на 30-те години на миналия век, предаде ДПА.

Стотици участници в церемонията, организирани от правозащитната организация "Мемориал", се строиха в 10 часа пред бившата сграда на КГБ на площад "Лубянка" в центъра на Москва, за да прочетат имената на жертвите.

Големият терор, извършен при управлението на съветския диктатор Йосиф Сталин, включва масова чистка на правителствени служители, офицери, интелектуалци и заможни граждани.

"От 1937 г. до 1938 г. повече от 30 000 души са екзекутирани само в Москва", съобщи организацията "Мемориал".

Нейни представители очакват близо 2000 имена да бъдат прочетени на глас по време на 12-часовата проява в навечерието на Деня в памет на жертвите на политическите репресии в Русия, отбелязва ДПА.

За 13-та поредна година "Мемориал" организира подобна проява, каза организаторката Наталия Петрова.

"Всяка година виждам все повече хора да идват на нея", заяви тя пред ДПА и добави, че репресиите са засегнали почти всички в Съветския съюз.

"Това е ужасен период в нашата история. Жертвите трябва да бъдат почетени", изтъкна Петрова.

По време на сталининовата чистка между 1937-1938 г. са избити повече от 1 млн. съветски граждани.

Мнозина от присъстващите на площада днес в Москва говориха не само за жертвите на репресиите от епохата на Сталин, но и за настоящите политически затворници. Те призоваха за освобождаването на Юри Димитриев, който оглавява клона на Мемориал в региона Карелия. Димитриев е историк, който от години работи за разкриването на престъпленията, извършени по време на социалистическия режим. Той бе арестуван по обвинение за сексуално посегателство срещу осиновената си дъщеря. Историкът отрича обвиненията и твърди, заедно с привържениците си, че това е дело на Кремъл, откъдето се опитват да възхваляват социалистическото минало

По данни на Мемориал церемонии като тази в Москва се провеждат в още 35 града в Русия и анексирания от нея полуостров Крим.