Общински съветници от "Спаси София" предлагат въвеждане на синя зона и в неделя в центъра на столицата, както и за удължаване на времетраенето й в останалите дни с един час до 21.00 ч. Те очакват подкрепа от другите формации, за да се случи промяната.

В момента синя зона функционира в делничните дни и в събота от 8.30 до 20.00 часа.

Предложението бе направено при представянето на проекта за реорганизация на движението в центъра между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша".

"Ще потърсим подкрепа и от другите формации в СОС синята зона да се удължи и в неделя, тъй като тогава целият град се изсипва в центъра. Планът ни минимум включва и да удължим работното време поне с още 1 час. Обмисляме да обособим и отсечки от улици, в които да паркират само живеещите по тях. Планираме също да укрупним подзоните, за да може живущите да са по-гъвкави в търсенето на места. Подзоните може би ще станат две за целия център. Трябва да разберем, че центърът на София е на всички, но същевременно там живеят хора, които имат легитимни интереси. Грижим се да се намери максимално добро решение за всички", каза зам.шефът на транспортната комисия в общинския съвет Андрей Зографски на нарочна пресконференция ПП/ДБ/"Спаси София", на която обявиха какви мерки предвиждат за подобряване на движението и възможностите за паркиране в центъра.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков предложи и въвеждане на червена зона в центъра, за да може живущите в центъра да имат по-добър достъп до паркоместа. Тя ще бъде обособена само за живеещите в конкретната зона.

Трайков съобщи още, че е обсъдил с кмета на София Васил Терзиев предложение подлезът под Спортната палата да се превърне в подземен паркинг, а пешеходците да пресичат на ниво терен.

По думите му така ще бъдат решени няколко проблема - "изкарваме пешеходците изпод земята, спираме вандализма в този подлез и работим за решаване на проблема с паркоместата в нашия район, където места за нови паркинги няма."

От "Спаси София" обявиха и проект, с който се цели подобряване на движението по ключови булеварди в центъра на града. Те ще дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, съобщи зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.

Проектът включва трансформация на булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Фр. Нансен" и "Ген. Скобелев", обясни той.

По думите му подобренията включват изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий", премахване на велоалея от тротоара и преместването й на булеварда, както и намаляване на платната за движение на автомобили.

Според проекта, с обособяването на бус лента, ще увеличи скоростта на преминаване на тролейбусите от 6-те линии, които се движат по булеварда. Сегашните засичания на общината показват, че от Нотариата до Петте кьошета тролеите се движат едва с 12 км/ч.

Промените ще доведат до съкращаване на паркоместата по булеварда, заради което управляващите в София обещават да компенсират с увеличаване на местата за паркиране по бул. "Витоша" при градината на НДК, където се планира успоредното паркиране да се замени с косо. Освен това ще бъде отворен за паркиране като синя зона и паркингът на ЦГМ на бул. "Витоша". Промените включват още движението по "Фритьоф Нансен" да стане двупосочно, а велоалеята на тротоара на бул. "Витоша" да слезе на пътното платно, за да се избегнат конфликтните точки между колоездачи и пешеходци.