"Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора за дълго време, но всички и завинаги няма как да ги излъжеш". С тази сентенция служебният премиер Димитър Главчев обобщи на правителственото заседание как тази седмица на кабинета му се е наложило да "гаси два пожара".

Още при приемането на мандата за съставяне на служебно правителство поехме ангажимент, освен основната ни задача да проведем честни избори, да решаваме и неотложните проблеми на българските граждани. Тази седмица много бързо ни се наложи да решаваме два такива, заяви Главчев.

"Мога да използвам метафора, че гасихме два пожара, съвместно с вицепремиера и министър на финансите. Единият от тях беше в сектор "Земеделие", коментира министър-председателят.

Той припомни, че на земеделците, съгласно споразумение от 12 февруари т.г., им е било обещано до 22 април да им бъдат изплатени средствата по т.нар. украинска помощ.

"За два дни намерихме как да се случи това. Бяха предвидени 300 млн. лева, за да се случи. Освен това поехме ангажимент до 15 май да бъдат изплатени, тъй като това изисква технологично време", подчерта Главчев, цитиран от БТА, и продължи:

"Вторият пожар, ако мога да използвам тази метафора, беше с миньорите и енергетиците от "Мини Марица - изток" и "Бобов дол", мисля, че и те имат същия проблем. Вчера с постановление и решение на Министерския съвет предвидихме и за тях 250 млн. лева, които ще бъдат изплатени до края на годината, след получаване на нотификация от ЕК".

По думите му въздействието върху бюджетното салдо е неутрално.

"Няма влошаване на бюджетното салдо и съответно - повишаване на бюджетния дефицит. Оставаме на нашите цели за еврозоната през 2025 година", каза Главчев.

Служебният-премиер допълни, че усилията на служебния кабинет ще продължат. "Няма как да тупкаме топката и да правим протоколни среща. Държим темпото, което сме поели с целия екип. Ще ви информираме своевременно за всичко, което предприемаме", посочи той пред представителите на медиите в началото на днешното правителствено заседание.