Сомалия остава начело сред държавите, където престъпленията срещу журналисти остават по-често неразкрити и неразследвани, според публикувано днес проучване на Комитета за защита на журналистите, цитиран от Франс прес и БТА.

За пети пореден път тази източноафриканска държава е начело в класацията, изготвяна на базата на броя на неразкритите убийства на журналисти, но и този на населението.

Проучването обхваща период от 10 години - от 2009 до 2019 г. и не включва журналистите, загинали по време на въоръжен конфликт или при отразяване на потенциално опасни събития като свързани с насилие демонстрации.

През последното десетилетие в Сомалия са извършени 25 неразкрити убийства на журналисти. Това е по-малко отколкото в Мексико (30) и Филипините (41), но страната излиза начело, защото бройката става по-голяма, съотнесена спрямо глава от населението на съответната държава.

След Сомалия се нареждат Сирия и Ирак с по 22 убийства на журналисти. Те са по-напред в класацията заради по-малобройното си население в сравнение с това на Мексико и Филипините.

В общо 13-е държави в класацията са били убити 318 журналисти по причини, свързани с професионалните им задължения. В 86 процента от случаите няма нито един осъден извършител.

Престъпните организации стават все по-голяма заплаха за журналистите, особено в Мексико. Там от началото на тази година убийствата са най-много - пет, според базата данни на Комитета за защита на журналистите.