След аудиенцията Желева има кратка среща с главата на Римокатолическата църква, на която присъства и българският посланик във Ватикана Никола Калудов. В навечерието на посещението си министър Румяна Желева заяви в интервю за Радио Ватикана, че ще предаде на папата желанието на българския премиер Бойко Борисов да посети Светия Престол. "Също така, ще помоля нашата страна да попадне в много натоварената програма на Светия Отец през следващата година", каза в интервюто ръководителката на българската дипломация.

Това е първата визита на български държавник от висок ранг извън традиционните посещения за 24 май. Визитата се извършва в навечерието на 2010 година, когато ще бъдат отбелязани две важни годишнини - 20 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Светия Престол и 30 години от обявяването на светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от Папа Йоан Павел Втори, изтъкна Радио Ватикана, цитирано от БТА. 

В края на визитата си Румяна Желева се срещна с председателя на Папския съвет "Cor Unum" ("Едно сърце") кардинал Паул Йозеф Кордес. Темите засягаха взаимодействието с бъдещия ресор на Желева като еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Съветът е създаден като инструмент на Светия Отец за реализиране на специални хуманитарни инициативи в случай на бедствия, както и за милосърдна дейност и сътрудничество в името на общочовешките ценности и прогрес.