Общинският съветник Благовест Георгиев беше пиян във вечерта, когато стана инцидента, при който блъсна кола, твърди колегата му Симеон Ставрев, цитиран от bTV

Двамата са били на събиране на кмета на "Оборище", на което са присъствали и други общински съветници, както и районни кметове. "Да твърди, че не е бил пиян е пълен абсурд. Това е крайна наглост", заяви Ставрев. "Благо определено беше пиян на това събитие, със сигурност мога да кажа това нещо. Това, което той казва, е абсолютна наглост", допълни той.

Симеон Ставрев обясни, че си е тръгнал преди него и не е знаел, че е с кола и ще се качи на нея. "Ако знаех, щях да му кажа да не се качва", допълни общинският съветник.

"Той беше пиян и това, че е отказал кръвен тест и дрегер само доказва, че иска да се скрие от правосъдието. Според мен този човек няма никакво място в общинския съвет. Като говори за морал и за всичките проблеми, които изброи, е абсолютно изопачаване на нещата. Това е абсолютно недопустимо", заяви Симеон Ставрев.

Според него Благовест Георгиев е "напазаруван" от някоя от другите групи и ще обслужва други интереси.  

В началото на април тази година от МВР съобщиха за катастрофа в София, при която виновният водач е избягал от местопроизшествието на кръстовището на улиците "Драган Цанков" и "Кирил Видински". Лек автомобил "Ауди" навлиза в насрещното платно и реализира пътно произшествие с друго превозно средство. Водачът не е спрял и е напуснал мястото на катастрофата. Органите на реда са установили самоличността на 43-годишния водач. Пред тях мъжът е заявил отказ да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха тогава от МВР.

Георгиев веднага след инцидента беше изключен от групата на ("Продължаваме промяната-Демократична България "Спаси София"), както и от всички комисии към Столичния общински съвет. Кметът Васил Терзиев също поиска оставката на Георгиев с аргумента, че правилата и законите трябва да важат еднакво за всички. Поведението на Благовест Георгиев, общински съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-СС), е недопустимо и несъвместимо с нашите ценности и принципи, и в пълно противоречие с поетия от нас ангажимент за безопасност и сигурност в нашия град, заяви Терзиев през април.

Благовест Георгиев от своя страна днес заяви, че няма да си подаде оставката като общински съветник. Обясни, че е бил в шок и не е взел правилно решение. Приема за грешка, че е отказал да даде проба за алкохол. Категоричен е, че не е шофирал пиян. 

Той каза, че не е бягал от мястото на произшествието, каквато беше първоначалната информация. Посочи, че е отказал тест за алкохол и наркотици, защото така го посъветвал адвокатът му.

 Ето какво още написа той днес в своя фейсбук профил: 

"ЗА ЛИЧНАТА ЦЕНА И ПОЛИТИКАТА

На 5 април участвах в пътно-транспортно произшествие и държа още веднъж да се извиня, както вече направих и с всички пряко замесени. Дълбоко съжалявам за всички неудобства, които може да съм причинил, и с пълното съзнание, че човек в крайна сметка притежава само доброто си име, споделям своята позиция и поуки.

Бях заклеймен в съда на общественото мнение, базирано на невярна информация, спекулации и преувеличения. Да видя как 20 минути след случилото се, докато още бях в шок, една тежка ситуация беше превърната в медийна сензация; да бъда изключен от партията, която представлявах, в рамките на 12 часа, без дори да бъда потърсен, за да се чуят фактите, а не жълтите новини; пред очите ми всичко, което съм постигнал, да се срине, без да мога да се защитя или да намеря разбиране - не пожелавам това на никого.

Безкрайно трудно е да видиш себе си използван за чужд дневен ред от "приятели" и врагове, а истината изкривена. Наясно съм, че като публична личност дължа още по-голяма отчетност за своите действия, но е важно да се отделят фактите от неоснователните спекулации.

По детайлите около самото произшествие ще се произнесат компетентните органи, като тук ще споделя само, че не съм бягал от местопроизшествието, не съм злоупотребявал с положението си и че отказах проба за алкохол, тъй като много бързо стана ясно, че инцидентът се превръща в "мокра поръчка" срещу мен. В политиката съм отскоро, и то защото искам да давам, а не да вземам, и явно не съм достатъчно обигран за подобни удари.

Благодаря за силата и подкрепата на семейството ми, както и на всички онези, които не махнаха с ръка и не сведоха всичко, което съм, до няколко подвеждащи публикации, а ме мотивираха да се боря, за да изчистя името си,

Благодаря на органите на реда за професионалното отношение, с което ме изненадаха.

Разбирам, че съм изключен от комисиите в Столична община, към чиято работа знам, че мога да допринеса много. Но това няма да ме спре да споделям опита и идеите си, за които ми е гласувана подкрепа да се боря не от партийци и конюнктура, а от гражданите на София.

Разбирам също така, че съм "наказан" в Комисията за връзки с гражданското общество, където съм пратен като опит на мой гръб да се кове морал от хора, които имат съмнителен такъв. Очаквам там да науча много, както и да проведем редица належащи разговори, надявам се водещи до реални решения, отлагани с десетилетия.

Голяма част от истината ще стане публична след приключване на работата на отговорните институции. Дотогава ще продължа да работя в името на това, за което бях избран, с отдадеността, която софиянци заслужават, и за изчистване на името ми. Ще давам енергия и ще търся подкрепа за важни проекти и решения. Ще доказвам всеки ден, че политиката не е убежище за некомпетентност и интриги, а привилегия служиш на обществото и сила да вземаш трудни решения.", заяви Георгиев.