43-годишният общински съветник от ПП-ДБ Благовест Георгиев причини катастрофа на столичните улици "Драган Цанков" и "Кирил Видински" в София, след което е избягал от местопроизшествието и по-късно беше задържан.

Действието се е развило в петък вечерта, около 21:00 часа. Свидетели на случилото се последвали извършителя и подали сигнал в полицията. Екипът на МВР открил колата му, "Ауди", паркирана на ул. "Елин Пелин", информира БНТ.

Водачът отказал проба за алкохол и наркотици, и бил задържан в 4-то РПУ. Проверка на полицията показва, че той има и предишни нарушения.

През 2007 отново отказал да бъде тестван, а през 2017 заради 0,8 промила алкохол в кръвта, му отнемат книжката за 8 месеца и му налагат глоба от 700 лв.

В същото време Георгиев е и член на комисията по безопасност на движението.

Политическите сили в Столичния общински съвет осъдиха проявата и поискаха оставката на Георгиев.

От групата на общинските съветници на ПП, чийто представител е той в Столичния общински съвет, както и от Изпълнителния съвет на ПП излязоха с позиция до медиите във връзка със снощния инцидент. В нея те оценяват поведението на колегата си Благовест Георгиев като "недопустимо, опасно за околните и нарушаващо не само законите и правилата, но и обществения морал".

"Ще приемем без колебание оставката на Благовест Георгиев от позицията общински съветник", посочват те.

Борис Бонев, лидер на "Спаси София", призова в социалните мрежи Благовест Георгиев "незабавно да подаде оставка и да напусне СОС, след което да понесе всички законови последствия за абсолютно недопустимото и опасно поведение да шофира, след като е употребил алкохол".

"Извинявам се и ме е срам, че като председател на общата група на ПП-ДБ и Спаси София се налага да пиша подобни публикации. Независимо дали си на публична позиция или не, никой няма право да застрашава живота и здравето на другите заради безразсъдното си поведение", коментира в профила си Бонев.

Оставката на Георгиев бе поиската и от кмета на столицата Васил Терзиев, който заяви, че правилата трябва да се спазват. Отговорното поведение е едно - оставка, написа в профила си във Фейсбук столичният кмет. 

Председателят на Общинския съвет Цветомир Петров заяви, че очаква и ще приеме оставката на Георгиев.

"Поведението на общинския съветник Благовест Георгиев е неприемливо за всеки човек и абсолютно недопустимо за публична фигура. Той трябва да понесе своята отговорност пред закона, но и като общински съветник, като подаде оставката си, която очаквам и ще приема, защото хората, които са го избрали, няма как да му имат повече доверие", заяви Петров.

Поведението на общинаря беше осъдено от съветниците на ГЕРБ-СДС и ИТН, като първите също поискаха оставката му, а вторите - най-строго наказание.