Внедряването на безконтактни разплащания с кредитни и дебитни карти в мрежата на градския транспорт е забележителен момент в историята на крайдунавския град.

Въвеждането на електронни разплащания е един от многото начини всеки голям европейски град да се справи с разрастващата се урбанизация.

Новият проект в Русе на практика дава отлични възможности на гражданите и гостите на Русе да използват своите дебитни и кредитни карти и да закупуват с тях от новоинсталираните автомати необходимите им билети за градския транспорт, както и да зареждат абонаментните си електронни карти.

Но не само - той променя и светогледа на българското общество за модернизацията на транспорта.

Системата е базирана на технологията на безконтактни електронни карти. Пътуването се отчита от валидатори, разположени в превозните средствата на градския транспорт, които при маркиране приспадат цената за едно пътуване.
Всички превозни средства на масовия градски транспорт са оборудвани с валидиращи апарати, GPS и GPRS.

За улеснение на гражданите устройства за зареждане на абонаментни карти са инсталирани на 10 възлови спирки на градския транспорт, 15 броя устройства са инсталирани в големи търговски обекти и институции, а други 60 устройства в по-малки търговски обекти.

В резултат от въвеждането на системата ще се увеличи събираемостта на средствата от билети, ще се упражнява още по-голям контрол и ще се оптимизира транспортната схема.

Visa е най-голямата платежна система в света и пионер в иновативните разплащания. Един от приоритетите на компанията са разплащанията в публичния сектор – включително и в градския транспорт. Visa партнира на управата на градове като Лондон, Варшава и Вроцлав в организирането на разплащания в публичния транспорт, като осигурява технологията за тяхното осъществяване. Навлизането на електронните разплащания в градския транспорт на европейските градове е признак за увеличаващото се търсене на електронните разплащания, а в ход са още няколко проекта в други населени места на континента.

Използването на карти Visa в Европа продължава да набира скорост през последната година, тъй като потребителите стават все по-запознати с ползите от този лесен и удобен начин за разплащане.

В световен мащаб има ръст на мобилните и безконтактните разплащания, а прогнозата е до 2020 г. над 50% от трансакциите с Visa да бъдат направени през мобилни устройства. Ето защо с дигитализацията на разплащанията, технологията за електронни разплащания бързо еволюира от разплащателните карти към други устройства, а транспортът в европейските градове е неизбежно да приеме тези иновации. Защото колкото по-рано, толкова по-добре за всички.