Това стана ясно, след като президентът Росен Плевнелиев и транспортният министър Кристиан Кръстев се запознаха на място със състоянието на моста на р. Дунав в Русе, както и с предприетите мерки за ограничаване на риска от наводнение след повишаването на нивото на реката в участъка при дунавския град, предаде БТА.

Директорът на Областното пътно управление Минчо Минчев обясни, че има план на специалистите в едномесечен срок да бъде решен проблемът с образувалия се отвор на пътното платно. Мостът няма да се затваря, но ще бъде  въведена временна организация на движението с пропускане в едното платно.

До този момент на 60-годишното съоръжение не е правен основен ремонт, тъй като няма друга алтернатива за трафика, затова пускът на Дунав мост 2 ще даде възможност мостът при Русе да бъде основно ремонтиран за първи път.

Снощи движението на товарни автомобили с обща маса над 10 тона по Дунав мост бе възстановено. То бе спряно в неделя заради спешен ремонт на съоръжението. До него се стигна след като през уикенда се отвори голяма дупка на пътнато платно, засегнала и стоманобетонната плоча на мостовото съоръжение.

Президентът заяви, че с пускането на Дунав мост 2, което ще се случи до края на май, "сме в нова ситуация".
"Министърът на транспорта е с мен. Ще се водят финални преговори по структурирането на Дунав мост 2, общото дружество между България и Румъния. На финалната права сме. Вчера автомобил е направил тест на Дунав мост 2 в двете посоки. Днес ще има среща на ниво министри и зам.-министри между България и Румъния, ще присъстват представители и на ЕК, така че ще разчистим всички останали пречки по пътя на пускането на Дунав мост 2", заяви Плевнелиев.

Той допълни, че след това се планира основния ремонт и голямата тема, която стои в АПИ, е  разширение или нов мост край Русе. По думите му в момента това се преценява, за да може много бързо да се придвижи напред и в рамките на преговорите с ЕК да се знае категорично какво ще се прави.
По думите му България променя своите приоритети от гледна точка на мостовете.
 
"Спомняте си, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 бяха Оряхово-Бекет и Силистра-Кълъраш. Преценката на много експерти в много министерства показва, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 трябва да бъдат Русе-Гюргево и Силистра-Кълърашев,  каза президентът.
 

Плевнелиев беше запознат от кмета на Русе и с тежкото състояние на съоръженията на „Напоителни системи“ на територията на община Русе, които се считат за една от причините за повишения риск от наводнения. За поддръжка на дигите също няма целево финансиране, тъй като те се стопанисват от собствениците им, допълни кметът на Русе Пламен Стоилов.