"Намалихме мащаба на войната заради оръжието, което получаваме. Благодарни сме на България, че вие сте на светлата страна на историята". Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който участва в открита дискусия с българския премиер Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел в Националния исторически музей в София.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

По традиция Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тя се нарушава и бе заместена именно от този формат, който включваше задаването на въпроси от присъстващите.

В дискусията участваха както граждани, така и политици и дипломати. Сред присъстващите депутати бяха Даниел Лорер, Елисавета Белобрадова, Явор Божанков и Ивайло Мирчев. На място бе и американският посланик Кенет Мертен, както и Соломон Паси, Вежди Рашидов и Антоанета Цонева.

"Неслучайно ви поканихме именно тук сред безценни артефакти от българската история. Неслучайно сме именно в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безпорните доказателства за стародавната връзка между земите на днешна Украйна и България - съкровището от гроба на Хан Кубрат в село Мала Перешчепина. Сред красотата около нас искаме да говорим не за войната, а за мира. За онзи устойчив и справедлив мир, към който се стремим всички. Който ще донесе спокойствие и по-добър живот, не само на украинския, но и на руския народ и на цяла Европа", каза в началото на дискусията премиерът Денков.

Според него мирът е реалистична цел, ако всички ние вярваме в него и полагаме необходимите усилия да го постигнем.

Снимка: БТА

"Всички сме израснали с думите на нашите възрожденци - "Свобода или смърт". Няма по-ярък символ на този девиз от това, за което се борят украинците днес. Надяваме се украинците да постигнат мира", завърши българският премиер.

Той даде думата на министъра на външните работи Мария Габриел, която отново приветства украинския държавен глава.

Снимка: БТА

"Моля Ви, отнесете с Вас топлото посрещане, което всеки един тук в залата ви изпрати, казвайки силата на сърцето, борещо се за свобода, да бъде с украинския народ. И нека тази сила на топлото посрещане да доведе вдъхновения на сърцата за добро бъдеще. За всеки един от нас е привилегия днес да бъдем с Вас. Този ден е от онзи тип дни, които се помнят цял живот, защото те изпращат много силно послание не само за двустранните отношения между България и Украйна, а за Европа и целия свят. За това, че благодарение на Вас, г-н президент, на украинския народ, ние повече от всякога изпълваме със съдържание тези толкова красива думички - демократични ценности, свобода, равенство, уважение. Това е нещо, което Вие ни показвате как всеки ден не бива да приемаме за даденост, а да го устояваме и като право на избор", заяви Габриел.

Министърът на външните работи допълни, че в нито един момент не бива да се губи от поглед чисто човешкият аспект и това, че най-високата цена я плащат гражданите.

Снимка: БТА

"Демократичните ценности, международното право, моралните устои следва да бъдат стожери във всичките ни усилия Украйна да победи. И, уповавайки се на тези ценности, не бива да позволяваме на продължителността на войната да ни лиши от чувствителност и запазването на подкрепата", категорична беше Габриел.

От своя страна държавният глава на Украйна Володимир Зеленски благодари на всички в България за подкрепата към украинците.

"Повече от 140 хиляди души са получили защита в България. Вие ме аплодирате, искам да аплодирате себе си за всичко, което направихте за нашите хора. Убеден съм, че имаме много приятели и позволете да се обърна към вас именно като приятели. Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни. Искам да благодаря на всички в България. За хората, които намериха убежище във вашето общество. Ние се стараем те да се върнат. Ние усещаме, че това е възможно. Всичко зависи от един фактор - мощността на тази важна подкрепа, която използваме за отбрана. Подкрепа за санкциите срещу Русия", заяви той. 

Снимка: БТА

Зеленски отново изтъкна, че всяко игнориране на действителността по време на война пречи тя да бъде приключена.

"Абсурдни са твърденията, че помощта с оръжия ще удължи войната. Успяхме да намалим мащаба на тази война и заради оръжието, което получаваме. Близо 1900 градове и села от украинската земя са вече освободени от нашите войници за времето след 24 февруари 2022 г. Предстои ни още труден път на освобождаване от окупация, но не трябва да забравяме как започна всичко и какво постигнаха украинците. Ние отбихме атаките срещу северните ни райони и столицата Киев. Вече доказахме, че Русия няма такива ракети, които да не могат да бъдат свалени", каза той.

Снимка: БТА

По думите на украинския президент руските военнослужещи вече нямат мотивация да се бият за един "слаб и неадекватен цар". По думите на Володимир Зеленски, руският лидер Владимир Путин изживява унижение и има нужда от оръжия за продължаване на терора. 

"Благодарни сме на България, че вие сте на светлата страна на историята", добави украинският президент.

По думите му настоящият руски режим е последният поробител в Европа. "Той трябва да загуби, както на бойното поле, така и в политиката. Винаги помнете за единството, единството е много важно. Съвременната Европа не може да си позволи разкоша на вътрешното разделение", каза още Зеленски.

Снимка: БТА

Зеленски коментира и за впечатленията от срещата си на Радев.

"Днес общувах с президента Радев. Във всички други аспекти, енергетиката и формулата за мира, ние имахме пълно единодушие. Имаме различни виждания с военната помощ за Украйна - той смята, че това е ескалация, а аз смятам, че не е, а е защита. Това е абсолютно различна философия. Няма да критикувам президента, аз съм на гости. Уважавам вашата държава и избор. Струва ми се, че това е най-важното - че общуваме, независимо че аз съм дошъл по покана на министър-председателя, и въпреки това се срещнах с всички, защото уважавам всички ваши институции и лидери. Радев, като върховен главнокомандващ, ми каза, че не може да допусне да се намали въоръжението на българската армия. Ако Русия продължи напред, вашето оръжие няма да стигне. Не подценявам армията на България и не я омаловажавам. На нас също не ни стигна въоръжението, на нас ни помагаха партньорите. Русия имат огромни запаси и затова е трудно да се бориш", заяви още украинският президент.

Снимка: БТА

Това е 17-а визита на Володимир Зеленски в чужбина от началото на войната и руското нахлуване в страната му. Първото му официално посещение бе в САЩ на 22 декември миналата година.