Като добър знак за българския имидж зад граница, но и като закъсняло посещение разтълкуваха идването на украинския президент у нас партиите, подписали декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, чиито лидери бяха поканени на среща със Зеленски в Министерския съвет - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Визитата на Володимир Зеленски в България показва, че Киев припознава страната ни като стабилен партньор и разчита на нашата подкрепа, смята съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Ние може да сме горди, че не сме на периферията, не сме нестабилният партньор, не сме "Троянският кон". Напротив. Ние сме значим, важен партньор, на който Украйна разчита", коментира той.

И направи признанието: "Радвам се да го видя. Ние се познаваме от миналата година, когато аз бях на посещение в Украйна".

Закъсняло посещение поради неясната и недостойна позиция на президента, както и недостойната позиция, която поддържаше служебното правителството на Кирил Петков - така пък го определи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Митов припомни позицията на ПП-ДБ в миналия парламент, която, по думите му, е била недостойна, когато оставили Кулеба в кулоарите.

"Не разбирам възторга им в момента, би трябвало малко по-скромно да говорят. ГЕРБ бяха първи, знаете, знамето на Украйна е в централата на ГЕРБ", каза зам.-председателят на партията. "Приветствам посещението на Зеленски и разбира се, продължаваме да поддържаме всички възможни действия в полза на Украйна, така че тя да възстанови териториалната си цялост", каза Митов.

Снимка: Булфото

"Ние стоим заедно с Украйна и другите държави-членки на ЕС и НАТО на позицията на ценностен избор, който предопределя не просто запазването на териториалната цялост на държавите, а и спазването на правата на човека, върховенството на правото, разделението на властите и демокрацията като цяло", добави той.

"Посещението за нас е оценка за правилното поведението на България, защото нашите партньори имат същата позиция, която има България", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"ДПС е последователна партия и сме отстоявали евроатлантическата ориентация на България. Ние бяхме основата още първия ден на войната НС да приеме декларация, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна", каза още Карадайъ.

Снимка: БТА

"Няма лошо Зеленски да бъде в България, тъй като България е част от Европейския съюз, част от НАТО, коментира пред журналисти в Народното събрание депутатът от ИТН Станислав Балабанов. И отбеляза, че всички заедно като общество сме съпричастни към това, което се случва в Украйна. Ние тази съпричастност сме я изразили многократно, отново я изразяваме, добави той, цитиран от БТА.

Ако целта е да дойде и да му кажем отново, че сме съпричастни с това, което се случва в Украйна, не знам дали има такъв смисъл, може би е нещо друго, коментира Балабанов.

Снимка: БТА

Лидерката на БСП бе на обратната позиция, а депутатите й го показаха и по време на дебатите по трите точки, посветени на Украйна. Според нея всички тези решения са функция от визитата на Володимир Зеленски.

"Нашата оценка от днешния ден - българският национален интерес беше продаден три пъти за един ден", коментира Нинова и уточни, че социалистите не са канени на срещата със Зеленски. Тя отбеляза също, че българският национален интерес е да има мир и спокойствие в региона, в Европа, България. Нинова поясни, че не са поканени на среща със Зеленски.

Освен социалистите на срещата не бяха поканени и представители на "Възраждане".

По този повод Кирил Петков предположи, че има политически партии, които дори не биха искали да го видят, защото те имат силно евразийска посока за развитието на България.

"И според мен тяхната визия за страната ни, че трябва да върви на Изток, да не спазва международните договори, е в синхрон с това, че не искат да виждат президента", предположи Петков.

Снимка: Булфото

От "Възраждане" излязоха с декларация, в която заявиха, че със своето присъствие в парламента са осуетили посещението на Зеленски в пленарната зала.

"Днес българските граждани са принудени да следят посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България. Посещението му е съпроводено от агресивна медийна пропаганда и удобен медиен екскорт, от летището до всяка точка на посещението му в българската столица - София. Тайнственият график и засиленото полицейско присъствие показват едно - Зеленски не е желан от българския народ и не е желан в България", заявиха от партията.

"Българите днес видяха как американският политически режим, представян като българско правителство, покани украинския президент да изчете американска реч, която завърши с израза "Слава на Украйна", пише в позицията на партията.

"Днес спряхме Зеленски, а утре ще спрем войната заедно! Парламентарната група на "Възраждане" категорично отказва да участва във всякакви форуми, в които участва човекът, погубил цял един за нас братски народ - украинският", казват от партията на Костадин Костадинов. От партията обещават, че няма да допуснат страната ни да последва съдбата на Украйна.

Снимка: БТА