Два протеста успоредно бранеха още от сутринта Паметника на Съветската армия от евентуалното му преместване и премахване от Княжевската градина. По-късно те се сляха пред сградата на Столична община, която беше омазана с червена боя и яйца. Хората освиркваха общинарите и скандираха "Фашисти", "Оставка" и "Искаме мир". Полицейски кордон пък пазеше плътно сградата на общината и препятстваше достъпа до входа.

Първо започна акцията пред сградата на Столична община, където заседаваше СОС за окончателното решение за преместване на паметника. На мястото се събраха десетки граждани, както и представители на леви и националистически партии, като Левицата, "Възраждане", МИР, тук беше и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, както и вечният протестиращ Йоло Денев. По-късно към тях се присъедини и БСП.

Още снимки от протеста вижте тук >>

Комисията по култура и образование и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС вече излязоха с доклад и настояха Съветът да задължи кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост.

За предложението да се демонтира паметникът от Княжеската градина гласуваха общинските съветници от ГЕРБ и ДБ в комисията. Според Мая Манолова общината е имала 4 години, за да направи допитване какво да се прави с паметника. Тя подчерта, че той е държавна собственост и е абсолютно незаконно кметът и СОС да вземат решение за съдбата му.

Демонстрантите пред Столична община издигнаха плакати с надписи "Съветската армия победи нацизма", "В Берлин има съветски военен мемориал" и "Смърт на фашизма" и протестираха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни.

Снимка: Булфото

"Смърт на фашизма", провикна се лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, а множеството отвърна "Свобода на народа". Той се закани, че следващия път хората ще бъдат "1000 пъти повече" и няма да носят яйца, а друго.

Именно представители на "Възраждане" обстрелваха вратата и фасадата на СО с яйца, като за целта се бяха запасили с пълни кашони от скъпия хранителен продукт.

 

Снимка: Bulphoto

Снимка: Булфото

Социалистите пък се зарекоха, че ще възстановят счупената плоча на монумента и се заканиха да пазят Паметника на Съветската армия денонощно.

Снимка: Булфото

Снимка: Bulphoto

"Полицията да не пази общинските съветници, а да пази народа", провикна се Борис Цветков от БСП. Хората скандираха "предатели". 

Преди да се слеят с протеста пред общината, социалистите се събраха пред самия монумент, за да го бранят с жива верига. Тук множеството развя червени знамена наред с българските.

Снимка: БТА

Според участници в протеста монументът е защитен от 12 документа и международни конвенции, както и от закона за авторското право, освен че е държавна собственост, а общината няма думата.

"Това е памет, от историята не можем да се откажем", възмущават се несъгласните с преместването му.

Снимка: БТА

И тук бяха издигнати плакати с надпис "Не на фашизма". 

"Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да се изтрие паметта. Затова няма да допуснем разрушаването на този паметник", заяви пред демонстрантите Борислав Гуцанов. "Да не би в Берлин или във Виена паметниците да се разрушават?", направи сравнение той.

"Столична община се опитва да заличи историята на 80 милиона загинали през Втората световна война. Рушенето на който и да било паметник е заличаване на историята. В България има паметник на загиналите американски и британски летци. Защо никой не повдига темата за демонтирането му?", попита Габриел Милков от младежката организация на БСП, като изреди жертвите на съюзническите бомбардировки над София. Множеството реагира с викове "ууу".

"Вие възкресявате фашизма под маската на неонацизма. Тези две партии се борят за реставрация на фашизма", заяви Велизар Енчев по адрес на общинските съветници от ГЕРБ и ДБ.

Снимка: Булфото

Участниците в митинга са несъгласни с тезата на опонентите си, че червената армия е окупационна, тъй като е била посрещната с хляб и сол. За протестиращите съветската армия, в чиято чест е издигнат паметникът, е освободителна. 

"Човекът, който счупи плочата на паметника, е почитател на Луковмарш", заяви пред протестиращите Александър Симов в подкрепа на тезата си, че премахването на монумента е опит за възраждане на фашизма. 

Социалистите се хванаха за ръце в жива верига около паметника и обявиха, че тръгват на "поход за мир" към сградата на Столична община, за да попречат на решението на столичните общинари за премахването му.

Снимка: Булфото

Шествието скандираше "Не" на войната, "да" на мира", а по пътя към него се присъедини и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която не беше забелязана пред паметника.

После двата протеста се сляха пред Столичната община, където присъстваха много граждани и привърженици на няколко партии. Хората освиркваха общинарите, докато в СОС се очакваха дебатите по преместването на Паметника на Съветската армия. Общинарите пък си дадоха обедна почивка и все още не бяха стигнали по дневния ред до конфликтната тема, когато множеството на протеста започна да оредява.

Снимка: Bulphoto

Снимка: Булфото