Паметникът на съветската армия и темата за неговото премахване може да коства победата на парламентарните избори, прогнозира социологът Първан Симеонов.

"Откакто се помня, все махат Паметника на съветската армия. Имам проблем с едностранчивостта на тълкуванието около този паметник, както и около паметника на американските летци. Имам личен проблем с тази битка с паметници, което изглежда - "ами не можем да дадем друга битка, освен със строителни материали". Това не е много смело", коментира по БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Според него това може да се окаже един "много хитър начин, по който ГЕРБ да пуснат по пързалката ДБ и ПП". Аргументът на Симеонов е, че целта на втората коалиция е да обере добавката "анти-ГЕРБ", но в същото време големи слоеве на българското общество не са прозападно ориентирани и дори да не желаят да гласуват за ГЕРБ, няма да предпочетат ПП-ДБ.

"Ако вместо дневния ред статукво-промяна, наложиш дневния ред Изток-Запад, то тогава това може да ти изиграе лоша шега. Българското общество не е либерално и прозападно в мнозинствата си и "импийчмънт, махай паметника" е грешка и може да им струва победата на изборите", заяви Първан Симеонов.

"Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш - "хайде, махаме го паметника", тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фикс идеята в тези избори, второ - пускат тебе по пързалката. Защото много хора казват - "аз не понасям ГЕРБ, но няма да гласувам за теб, защото ти си всъщност един хипертрофирал вариант на ДБ". Кой губи от това?", попита риторично той.

"Не е добре за обществото такива сюжети да припламват, но съм сигурен, че главните говорители на тези сюжети ще го предложат за пореден път така, че всъщност да постигнат обратен ефект и да консолидират отсрещния лагер", заключи Първан Симеонов.

Либералите в България, особено сега, когато се видят с един гърди напред, могат да направят вечната си грешка - да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло, смята още той.

Според Първан Симеонов предизборната обстановка изглежда спокойна иначе, защото от две години се намираме в кампания и не е много ясно къде започва и къде завършва тя.

По думите му в момента битката изглежда черно-бяла, подобно на изборите за парламент през 2017, когато двата полюса бяха ГЕРБ и БСП. Сега първите две формации на фотофиниша са ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Когато стане такъв кантар между две формации, като стане такава кампания за двама, черно-бяла, в един момент предпочиташ да не се показваш много-много от храстите, защото покажеш ли се, ставаш лесна мишена", коментира Първан Симеонов спокойната предизборна атсмосфера на този етап.

"Обикновено накрая не става фотофиниш. Народът, като види везната, излиза и я наклонява в едната посока, решава ребуса", заяви политологът.

"Либералният блок в последните години имаше прилив в последния момент. Сега пък консервативният блок си има хартиената бюлетина и ще разчита на нея", отбеляза още Симеонов.

В състезанието между два коня обаче Първан Симеонов отбеляза, че се включва и трети кон.

"Винаги в ситуация с два коня някой се опитва да играе третия кон и "Възраждане" са в изключително добра хранителна среда в момента, включително с целия сюжет, който ще се предложи около войната, Паметника на Съветската армия и т.н.", подчерта в анализа си Първан Симеонов.

Той коментира, че въпреки че БСП са последни, на пета позиция, според няколкото социологически проучвания до момента, то след изборите те могат да влязат в ролята на диспечер при съставянето на правителство.

"Това, което става с БСП, не е най-доброто. Там има почти очевидни процеси. БСП напоследък са специалисти по оцеляване. Те могат да разчитат на важна роля след изборите. Може да се окаже, че БСП са именно онзи диспечер, който може да реши управленския формат.", коментира още Първан Симеонов.