ГЕРБ настоява за премахването на Паметника на съветската армия. Изненадващото решение на партията обяви лидерът й Бойко Борисов на брифинг в централата. 

Той заяви, че демонтажът трябва да се случи "в два такта" - първо да се демонтира незабавно счупената с чук преди ден плоча с надпис за признателния български народ, а след това да се премахне и целият монумент. После Борисов направи уговорката, че това трябва да се предприеме след дискусия в Столичния общински съвет.

Борисов нареди на общинските съветници от ГЕРБ веднага да внесат такова предложение или да го обединят с поисканото по-рано от общинарите на "Демократична България" в София.

Той уточни, че за съдбата на паметника трябва да се произнесат и областният управител и министърът на културата, въпреки че монументът е на територията на Столична община.

"Незабавно тази плоча да бъде премахната, тъй като е на територията на град София, защото иначе самата дума "вандалски акт" за нещо толкова правилно... Всъщност това, което се нарече "вандалски акт", е действие, което трябваше да свърши отдавна - да се премахне... И в случая е трябвало да бъде свършено още преди една година, но докато нямаше война, светът беше колеблив. Сега е тотално всичко различно, стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете, това е варварска война, не освободителна, както твърди Путин", коментира Борисов.

"Внесете общинските съветници на ГЕРБ същото предложение за премахването на паметника. Не може в тази агресия ние да вземаме подобна позиция. Сега трябва да сме категорично ясни", поръча на съпартийците си в СОС лидерът на ГЕРБ.

"Има морални норми. Преди една година това изобщо нямаше да го чуете от мен. В края на краищата, това е и морален акт", коментира Борисов.

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев припомни, че преди три години от "Демократична България" са предложили демонтаж на Паметника на съветската армия.

"И ако първите две години обстановката бе съвсем различна, то към настоящия момент ситуацията е друга. Войната промени тази теми и ние се присъединяваме към ДБ с искането тя да бъде завинаги решена", заяви Вучев.

Борисов пък припомни, че от една година знамето на Украйна е поставено централата на партията.

"Осъждането е фактор, който помага морално, но ние искаме, освен на Украйна, да помагаме и на България да бъде рамо до рамо до целия демократичен свят. Кабинетът "Петков" не внесе закона за даване на въоръжение на Украйна, като така изпуснахме много време, защото така можехме да реорганизираме и нашата армия", заяви той.

Лидерът на ГЕРБ обвини Кирил Петков и Асен Василев, че са предприели друга практика, "като продаваха оръжие през посредници", което е обогатило посредниците.

"Същото направиха с нафтата и бензина-пак през последици и пак много хора са станали богати". Когато търгуваш и печелиш, това не е помощ", разкритикува още Борисов правителството на четворната коалиция.