В годишната реч "За състоянието на съюза" имаше няколко момента, в които президентът Доналд Тръмп успя да обедини демократи и републиканци в Конгреса на САЩ и да предизвика бурните им аплодисменти. Става дума за ценности, които са присъщи на демокрацията и на пътя, който страната му е извървяла досега.

Един от тези моменти дойде, когато президентът обясни политиката си спрямо Венецуела.

"САЩ ще подкрепи народа на Венецуела в стремежа му към свобода. Ние сме заедно с венецуелския народ в благородния му стремеж към свобода. Осъждаме жестокостта на режима на Мадуро, чиято социалистическа политика превърна тази най-богата южноамериканска страна в страна, която изпадна в крайна бедност и отчаяние. Тук в САЩ ни тревожат новите призиви да приемем социализма в нашата страна. Америка е основана върху свободата и независимостта, а не върху държавни принуди, господство и контрол. Родени сме свободни и ще останем свободни. Днес потвърждаваме ангажимента си Америка никога да не стане социалистическа страна", каза Тръмп.

Неслучайно тези думи бяха поставени в края на 82-минутната реч на американския президент. Те му дадоха основание да отправи призив към американците - изберете величието. Последваха бурни овации от всички представители на Конгреса, които бяха придружение с възторжени скандарания.

Другите акценти от речта на Тръмп бяха свързани с Русия и Иран. Според него, Русия многократно е нарушавала условията на досегашния ракетен договор от 1987 г.

"Затова обявих, че САЩ официално се изтеглят от този договор. Може би можем да договорим друго споразумение, като включим в него Китай и други страни. А може би не. В такъв случай ние ще отделим много повече пари от всички други и ще инвестираме много повече от тях в областта на отбраната", каза Тръмп.

Той се похвали и с натиска си срещу останалите съюзници, членове на НАТО.

"САЩ успяха да накарат другите членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана", което позволява по-справедливо разпределение на финансовия товар в алианса, заяви Тръмп. 

"Накарахме другите страни да плащат справедливия си дял в бюджета на НАТО. В продължение на дълги години НАТО се отнасяше несправедливо към САЩ. Сега обаче постигнахме съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи със 100 милиарда долара", каза Тръмп. 

Той разкритикува "радикалния режим в Иран" и обеща, че Техеран никога няма да се сдобие с ядрени оръжия. "Те вършат лоши, лоши неща", каза Тръмп и обвини правителството в Техеран, че е антисемитско.

Миналата година Доналд Тръмп изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение и наложи на Техеран редица нови санкции, които по думите му са "най-тежките, налагани някога на една страна".