Внесохме проект за решение на НС, с което да принудим мнозинството да открие процедура за избор на нов състав на ЦИК. Това заяви пред медиите в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

Той припомни, че вчера, след анонса на левицата, са последвали редица скандални обяснения за това, че видите ли, парламентът може да си позволи да не изпълни закона.

"Тези обяснения ще срещнат нашия категоричен отпор. Съгласно член 51 от Изборния кодекс, членовете на ЦИК се избират за 5 години. Нов състав следва да се избере не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичането на тези 5 години. Този състав е встъпил в длъжност на 21 март 2014 г. За да изпълним закона, трябва да изберем нов състав преди 21 февруари 2019 г", обясни той.

По думите му това, че идват нови избори, че сегашните членове са натрупали опит, не съответства на разпоредбите на закона и не може да бъде прието.

"Ако приемем едно такова обяснение - кой ни гарантира, че утре депутатите няма да счетат, че са натрупали достатъчно опит и могат просто да продължат мандата си и кой ще гарантира, че другите мандатни длъжности ще бъдат сменяни, както постановява законът", попита Зарков.

Той подчерта, че се изисква, с право, от всеки български гражданин да бъде изряден и да спазва закона.

"Нямаме право и тук, в тази сграда, да не го спазваме", категоричен бе той. Социалистът обясни, че левицата ще настоява другата седмица този проект на решение да влезе в дневния ред на НС и дава два дни срок на правната комисия да изработи процедурните правила, по които да се извърши законният избор на нов състав на ЦИК.

"Няма да приемем никакви други обяснения", заключи Крум Зарков.