Тежка авария е станала днес в ПАВЕЦ "Чаира", потвърди правителството на извънреден брифинг. Няма пострадали хора, няма опасност от покачване на цената на тока, успокои премиерът Кирил Петков. 

Назначени са проверки на БЕХ, НЕК, а така също и на МВР и ДАНС.

Аварията е станала по време на тестване на мощности.

"Факт е, че има авария, а от вчера вечерта течеше проверка. Продължаваме с проверката. Събират се данни какво точно се е случило с агрегата. От вчера вечерта течеше проверка, днес сутринта зам.-министър Данаил Николов беше там. Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час. При тестването се чува тежък тътен от преминаването от 130 към 170 мегавата. Отводнява се машината, установяват се всички технически детайли. Разчитахме на тази мощност, за да намалим цените на тока в пикови часове", обясни министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му при пускането на мощностите се е чул тежък тътен и "в момента се възстановяват всички технически детайли".

"За всички проверки и допълнителни детайли, свързани с небрежност или злонамереност, ще ви уведомим допълнително", обясни Николов.

"Това е авария, при която няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот. Няма опасност за покачване на цената на тока. Това беше мощност, която трябваше да влезе в експлоатация съвсем скоро. Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Те вече пътуват към мястото на събитието", коментира и министър-председателят.

"Договорът за ремонт на тази турбина е подписан през 2017 г. от ГЕРБ, за съжаление не с "Тошиба", които са производителите", каза Кирил Петков.

Сега ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало дотам, за да можем да избегнем подобен инцидент за следващата турбина, която се надяваме да влезе в експлоатация до три седмици. По този начин се борим да намалим цената на тока. За съжаление, щеше да помогне, ако беше заработила тази", добави премиерът.

ПАВЕЦ "Чаира" е помпено-акумулаторна водноелектрическа централа, разположена над село Сестримо в Югозападна България. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW.

Това е най-голямата помпено-акумулаторна водноелектрическа централа в Югоизточна Европа.