С емоционална реч и под аплодисментите на пълната зала в германската столица Берлин Сергей Станишев се оттегли от поста президент на ПЕС след 11 години начело на европейската левица. Решението си да не се кандидатира за 5-и пореден мандат той обяви първо през септември в България. Като водещ аргумент тогава Станишев посочи загубата на европейска идентичност от страна на собствената му партия - БСП, което прави невъзможно това да бъде издигнат от нея.

Днес президентът на ПЕС се обърна към социалистите в Европа на изборния конгрес на ПЕС. В зала "Верти" в Берлин присъстват представители на 33 пълноправни партии-членки, 12 наблюдатели и 12 асоциирани членове на ПЕС. БСП е представена от членовете на Изпълнителното бюро Филип Попов и Вяра Емилова, както и от зам.-председателя Кристиан Вигенин, но като шеф на парламентарната група на социалистите и социалдемократите в ОССЕ.

След продължителна доминация на десницата 11-те "български години" на партията бележат възход - ПЕС и ЕНП вече имат паритет в европейските институции - 7 на 7 премиери в Европейския съвет и 9 на 10 комисари в Европейската комисия.

На фона на поздравленията от всички участници и почетни гости генералният секретар на ПЕС Ахим Пост покани на сцената Станишев с думите: "Представям ви един шампион, голям лидер, отдаден социалдемократ, който заздрави лявото политическо семейство, направи го единно и успешно."

След това Станишев излезе на трибуната и с емоционално слово благодари на екипа и очерта постиженията на левицата. 

"Така се случи, че ПЕС и Европа винаги са играли ключова роля в живота ми. Бях избран за лидер на БСП през 2001 г. и работих усърдно за приемането й в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти. Бях премиер, когато България се присъедини към ЕС през 2007 г. Но никога не съм си представял, че един ден ще стана лидер на цялото голямо и силно европейско социалдемократическо семейство. Още си спомням вълнението да застана начело на 33 различни партии, обединени около общи ценности. И до днес приемам това за огромна чест и отговорност. И се надявам, че през тези 11 години не предадох нито веднъж вашето доверие и подкрепа", започна Станишев.

Той изрази радостта си от това, че ПЕС вече е "по-голяма, по-единна и готова да поеме кормилото на Европа, всяко решение на институциите на ЕС носи социален отпечатък, думата й се чува, а хората очакват социална защита от кризите". Станишев не скри удовлетворението, че "днес ПЕС е сплотен и лоялен екип", а социалдемокрацията е "на първо място".

"Винаги съм поставял социалдемокрацията на първо място, дори с плащането на висока политическа цена за мен самия. И ПЕС Жени знаят за битките, които сме водили. Вярвам, че политиката е колективен спорт. Благодаря на всички за усърдната работа, която направи нашето семейство по-силно. Благодаря на екипа на ПЕС за подкрепата, креативността, лоялността и приятелството. Станахме силен и сплотен отбор! Разбира се, благодаря на партиите - те са нашата сила - винаги готови за битка и да си помогнат една на друга. Вярваме в два принципа - уважение и диалог, защото ПЕС е нещо много повече от аритметичния сбор на 33 партии. Обединяват ни нашите ценности. Горд съм, че оставям ПЕС по-голяма, по-единна и с решения за кризите", обяви Станишев под аплаузите на гостите в залата.

Президентът на ПЕС поздрави от трибуната кандидата за негов наследник Стефан Льовен. Той описа лидера на шведската социалдемократическа партия като "отдаден европеец", в чиито "добри ръце" гарантират доброто бъдеще на лявото политическо семейство.

Снимка: Dir.bg

След това Сергей Станишев обобщи последните 11 години в ПЕС и начерта предизвикателствата пред европейската левица:

"Помислете си къде бяхме през 2011 г. и къде сме сега. През 2011 г. десницата налагаше политики навсякъде - помним затягането на коланите. А днес нашата дума се чува и всяка европейска политика носи социален отпечатък. От големите инструменти като Следващо поколение ЕС (Next Generation EU) и Зелената сделка, през Инструмента за помощ при безработица (SURE) и Директивата за минимална работна заплата, до Фонда за справедлив преход, Европейския социален фонд, Детската и Младежката гаранция."

Като водеща мисия Станишев посочи "промяна в живота на всички, а не само на малцина избрани". Тъй като политиката "винаги е разговор за бъдещето", той обърна сериозно внимание на предизвикателствата. В тях се крие и отговорността на ПЕС да разполага с политическите и институционалните инструменти да оформя бъдещето от перспективата на левите и прогресивни ценности.

"Светът се променя драматично и хората са уплашени. Те се чувстват несигурни и изоставени. Страхуват се за своята работа, доходи и бъдеще. Има две емоции, които движат живота и политиката - страхът и надеждата. Страхът е оръжието на десните и популистите, които продават приказката за "доброто старо време". А ние сме на другия полюс - на надеждата. В нашето ДНК е закодирано бъдещето и политическото ни семейство е призвано да промени живота на всички, а не само на малцина избрани. Хората очакват от нас социална защита от кризите. И в това е предизвикателството: всички чакат социалните решения от социалистите. Не от десницата, не от популистите. А ако ЕС не им ги даде, цената ще бъде платена от левицата. Няма време за губене, трябва да действаме веднага. Трябва да спасим Европа отново", призова Сергей Станишев.

Той цитира мисъл на Джон Атанасов - "Най-голямата смелост човек може да прояви не в открития Космос, а в мисълта", и отбеляза, че са нужни кураж и политическа воля.

Президентът на ПЕС разкритикува десните, че гледат на дигитализацията само като възможност за печалба. Той предупреди, че наравно с предимствата, съществува и заплаха за още по-големи неравенства - бъдещият пазар на труда да роди нова класа от "ненужни" хора.

Снимка: Dir.bg

"През XX век социалдемократите опитомиха пазарния капитализъм чрез принципите на Социалната държава. Днес, в XXI век, трябва да направим така, че всички трансформации да гарантират публичния интерес, а не алчният капитализъм да подчини хуманността на парите", каза Станишев.

Като друго предизвикателство, не само към ПЕС, а и към Европа, беше посочен Зеленият преход. В Европейския съюз има мнозинство за екологичната трансформация, но социалистите вярват, че тя ще бъде успешна само ако е червена - социално справедлива и в защита на всички засегнати.

Снимка: Dir.bg

"В момента всички дебатираме европейската енергийна независимост и сигурността на доставките. Но само ние, социалдемократите, настояваме енергията, производството и потреблението да бъдат устойчиви, както от гледна точка на планетата и солидарността с бъдещите поколения, така и по отношение на работните места и икономическия растеж. Приоритет е да мислим за мощна европейска социална защита за хората през настъпващата зима и през цялата следваща година. Още днес в резолюцията на конгреса ще се обединим около мащабен план за справяне с кризите", заяви Сергей Станишев.

Той призова темата за война в Европа да бъде заменена с дискусия за мир. Според него твърде много се говори за военна победа и твърде малко за това как "с политически решения да спрем тази лудост". Станишев приветства обединения и бърз европейски отговор на войната и подкрепата за народа на Украйна, но в същото време предупреди, че "днес трябва да сме още по-разтревожени от постоянната и бърза ескалация на войната, която има своя собствена логика и склонност да става все по-брутална".

За него няма съмнение, че ще е изключително трудно, "но всяко усилие си заслужава". Той настоя "никога да не забравяме, че Европа е проект на мира" и напомни, че мястото за провеждане на конгреса на ПЕС, не е избрано случайно: "Провеждаме конгреса си в Берлин - нека последваме Вили Бранд и неговия кураж за политика, която направи възможно Хелзинкското споразумение и събори Берлинската стена."

В края на речта си Сергей Станишев описа политическата ситуация като историческа - момент, в който "левицата може да спаси Европа отново". Той се обърна към социалистите с няколко важни съвета: "Трябва отново да чуваме и да говорим с хората, така започна всичко - с първите леви активисти. Необходимо ни е критично мислене, основаващо се на фактите. Нужни са ни кураж и политическа воля да направим това, което смятаме за правилно. И ако хората видят, че сме честни и открити и изпълняваме обещанията си, ще ни гласуват доверие. Социалистическото движение го е постигало и преди". 

Според Станишев ПЕС може да изведе "Европа от кризите отново", ако в този исторически момент заложи на своя морален компас, на своите ценности - солидарност, справедливост, равенство, защита на човешките права, достоен труд и доходи. 

"Като историк твърдя, че историята не е разказ за миналото, а разказ за промяната. А като политически идеалист и лидер на европейската левица искам да кажа: ПЕС има силата да води Европа към справедливост, равенство и човеколюбиво бъдеще. Въоръжена с нашите ценности, социалдемокрацията може да продължи да променя Европа и света. И тук не става дума само за битка с нашите политически опоненти. Става дума за спасяването на човечеството. Ние сме готови за тази битка. Ще я спечелим, защото влизаме в нея със сърце. А то винаги бие отляво!", завърши емоционално Станишев.