Вечерната част от обявеното като всенародно въстание срещу властта в България събра в района на Триъгълника на властта недоволните от премиера и главния прокурор. Протестиращите бяха посрещнати от значителен брой полицаи, но на свечеряване започнаха да се забелязват групи младежи, които не изглежда да имат отношение към политическата обстановка в страната.

Въпреки това към 22 часа демонстрацията премина мирно, а най-забележителна беше сцената, когато под звуците на песента "Нека бъде светлина" почти всички на площада включиха фенерите на телефоните си и ги вдигнаха високо. 

Всички снимки вижте тук >>

За да бъдат избегнати провокации, още сутринта организаторите опънаха лента между протестиращите и униформените.

"Това е тънката червена линия между нас и властта. Ние пазим полицията. Нас не ни е страх", каза един от организаторите.

Органите на реда бяха подготвени. Народното събрание беше обградено от полиция и жандармерия. На входа бяха разположени три линейки.

Малко след 10.00 ч. полетяха и яйца към сградата на парламента. Този път те бяха значително по-малко на брой в сравнение с 2 септември, нямаше и замеряни полицаи.

Преди обяд протестиращите се насочиха към Министерския съвет. С шествие пренесоха огромен национален флаг пред сградата.

Снимка: "Булфото"

От трибуната недоволни демонстранти заявиха, че протестиращи са затрудняват да стигнат до протеста заради проверките. Част от недоволните се насочиха към едно от КПП-тата и влязоха в диалог с полицията. Ораторите пред президентството призовават за оставка, припомнят събитията от 2 септември, когато имаше ексцесии на протестите, както и десетки арестувани и пострадали. Изказващите се настояват за мирен протест и призовават хората да не се поддават на провокации за насилие. 

Снимка: "Булфото"

Сутринта при специално претърсване полицията откри опасни предмети в градинката и храстите пред Народния театър. Шестима бяха задържани още в първите часове на протеста. Те са установени на КПП-тата в широкия периметър. Двама са обявени за издирване, съобщиха от СДВР. Три лица са носили забранени предмети, но са отказали да ги оставят. При един са липсвали лични документи.

Снимка: "Булфото"

Назначената и изготвена експертна справка посочи по-късно наличие на прозрачна запалителна течност, както и черна и червена боя в част от намерените от полицаите бутилки.

Снимка: "Булфото"

Въпреки засилените мерки за сигурност от "Булфото" съобщиха, че към протеста са се присъединили групи еднотипни изглеждащи младежи. От БНТ пък алармираха, че до полицаите е стигнала неофициална информация, че се подготвя изпочупване стъклата на Съдебната палата

Снимка: БТА

Протестиращи за чист въздух в Русе и срещу 
властта блокираха движението край Дунав мост

Протестиращи срещу замърсяването на въздуха в Русе и срещу управлението на България блокираха тази вечер движението в района на ГКПП "Дунав мост". Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край граничния пункт. Част от тях бяха облекли тениски с надпис "Мутри вън", а други - "Мръсният въздух ни убива".

"Това е екологична катастрофа. Искаме да дишаме чист въздух", заяви Галичка Николова - участник в протеста.

"Протестираме и за чист въздух, и за оставка, както и да бъде потърсена отговорност на тези хора, които всъщност са причината за мръсния въздух", каза друг участник в протеста.

По повод на замърсяването на въздуха в града кметът Пенчо Милков заяви преди ден, че държавата не оказва необходимото съдействие за решаване на проблема. Той каза още, че наскоро е получил писмен отказ от министъра на околната среда и водите за закупуването на мобилна станция за анализ на качеството на въздуха.

По този повод Милков е изпратил писмо до всички заинтересовани институции - до Министерския съвет, до министъра на околната среда и водите, до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околната среда/ИАОС/. В него кметът настоява да се установят замърсителите и в най-кратки срокове да се осигури адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в града.

Общинският съвет на Русе на свое заседание днес единодушно реши да изпрати декларация до Министерския съвет и до ресорния министър със същото искане.

Движението в района на граничния пункт ще бъде блокирано за около час. Екипи на полицията регулират и пренасочват трафика по обходни маршрути.

Протестиращите заявиха, че по-късно тази вечер възнамеряват да изразят недоволството си и пред завод за автомобилни части в Източната промишлена зона.

От екоинспекцията в Русе съобщиха преди ден, че от днес ще проверяват за спазването на условията в актуализираното комплексно разрешително на същия завод. От там обясняват, че екипът ще осъществи проверката месец по-рано от предвиденото, а причината е, че продължават да постъпват сигнали от русенци за миризма на "изгорял бакелит".

Поредна вечер протести в
Пловдив, Варна и Велико Търново

В Пловдив недоволните от управлението се събраха на площад Съединение, но броят им е много по-малък от обичайно. Причината - много от протестиращите тази вечер са в София, предава БНТ.

От импровизираната трибуна в Пловдив протестиращите поискаха адекватна грижа за онкоболните в региона. И припомниха скандалния избор на управител в Комплексния онкоцентър.

Пореден антиправителствен протест и във Велико Търново.

По традиция недоволните от управлението на страната жители на старата столица се събраха пред паметника "Майка България", където се чуха възгласи "Оставка".

По-късно протестиращите направиха шествие по главната улица и стигнаха до сградата на Съдебната палата, където отново настояха за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Във Варна протестът е по-многолюден от предишните дни. След 1900 ч. по улиците на морската ни столица тръгна протестно шествие. То премина през пешеходната зона, покрай сградата на окръжния съд и се насочи към бул. "Мария Луиза". ю