Планирам да направя консултации с партиите. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си на ГКПП "Капитан Андреево" и град Елхово.

"Аз искам да видя ясен ангажимент на българския парламент и от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос", каза Радев.

ГЕРБ вече обявиха, че ще върнат втория мандат и така Радев ще трябва да избере на кого да връчи третия: "Ще преценя кога и на кого да връча евентуален мандат когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство".

"Крайно време е партиите да осъзнаят своята отговорност, служебното правителство доказа, че е възможно единодействие на политици от различни политически хоризонти. За съжаление, не виждам готовност партиите да следват този успешен модел. Крайно време е да изоставят своите идеологически предубеждения, да намерят верния и цивилизован тон един към друг", категоричен беше Румен Радев.

Според него "неизбежно" ще се стигне до коалиция, защото "опитът за правителство на малцинството без широка парламентарна подкрепа катастрофира".

Опитът да се сформира правителство на малцинството, без коалиция, без широка парламентарна подкрепа - катастрофира, отчете Радев. "Явно ни е трудно, нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация", обясни президентът.

Радев обаче е скептичен към лансираната от Мая Манолова и БСП идея служебното правителство да стане редовно: "Служебното правителство не е излъчено от партии, няма как да остане в наследство на партиите. Партиите са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да излизат с кадрови решения".

Относно напрежението в парламента от последните дни и декларациите на партиите, Радев беше лаконичен: "Мисля, че тук по-правилна оценка биха дали психолози".

Държавният глава каза, че ще прецени кога и на кого да връчи третия мандат, когато чуе идеите на партиите за съставяне на правителство.

"Служебното правителство не е излъчено от партии. То е излъчено с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите. Те са призвани да търсят идеи, да ги защитават и да излъчат кадрови решения", категоричен е той.

Радев каза, че не иска да говори за нови избори преди да са се изчерпали всички опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа. "Дали изборите ще бъдат 2 в 1 - мисля, че това е срещу философията на българския конституционен модел. Няма как този парламент, ако реши да си тръгва, да го направи, без да насрочи президентски избори - това вече би било конституционна криза", уточни Радев.

Той благодари за заявената от ИТН подкрепа за него за втори мандат, като обаче подчерта, че очаква зад него да застанат "всички почтени българи и организации, които искат и имат желание да работят за трайна и устойчива промяна".

"Кога българският парламент ще актуализира бюджета. Отговорете ми, ако можете, на този въпрос. Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Има важни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората без финансова подкрепа, без социална подкрепа", каза още Радев.