Няма привиквани на разпит учители и директори в полицията преди изборите, никой от тях не е бил задържан за 24 часа. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков по време на парламентарния контрол. Обвиненията отправи депутатката от ГЕРБ Николина Ангелкова.

"Български учители и директори са привиквани по анонимни сигнали. Уволнявате неудобни за вас хора, използвайки машината на МВР да ги викате за 24 часа, да ги третирате като престъпници. Това е психически тормоз върху образователната система. И спрете да се държите с учителите, като с престъпници", обърна се тя към Рашков.

Министърът на вътрешните работи заяви, че това не е вярно, а представителите на образователната система от Софийска област са били канени по телефона в съответните районни полицейски управления само на разговор. Поводът е бил анонимен сигнал, изпратен до Областната дирекция на вътрешните работи в София. Той е бил подаден от директори на училища и детски градини.

"В него се съобщава за злоупотреба със служебно положение от госпожа Р. И., която работи в съответното РУО. Същата госпожа е обикаляла училища и детски със служебен автомобил и е организирала срещи с директорите, като ги е агитирала да гласуват в полза на една политическа партия, която ще запазя в тайна засега", отговори вътрешният министър.

По време на проверката от Областната дирекция на мвр по фактите и обстоятелствата, проведена в 12 райони полицейски управления, са били поканени на разговор представители на съответните учебни заведения във връзка със сигнала. Директорите не са потвърдили сигнала, защото се страхуват от уволнение, отбеляза Рашков.

Но показа и втори сигнал, вече не анонимен, а с подател.

"В него се говори за две неща - за една ваша активистка, която работи в едно училище. Говори се за незаконно изразходване на евросредства за ремонт и за натиск от директорката от училищния състав, който да гласува обезателно за една партия, няма да кажа коя е. Така че, като говорите за натиск и политическа репресия на МВР върху учители, това са просто лъжи", заключи той.

Бойко Рашков съобщи още, че заради нарушения на изборните права на българските граждани са образувани 93 наказателни производства, а на 10200 лица са съставени предупредителни протоколи. Тъй като все още по някои от тези дела се работи, макар някои от тях да са предадени на прокуратурата, Бойко Рашков отказа на БСП да назове името на партията-агитатор.