Очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Предстои връчване на втория мандат, а ако и той бъде върнат, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации преди да реша на кого ще връча третия мандат. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар за политическата криза, след като "Продължаваме промяната" не успя да състави кабинет и върна първия мандат неизпълнен. 

Той обяви, че в рамките на дни ще връчи втория мандат. 

По думите му, въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и държавата.

"Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността и на кабинета, и на парламента. Така много важни въпроси остават нерешени", допълни Радев.

Той припомни, че по Конституция държавният глава трябва да обяви избори в рамките на два месеца.

"Това означава избори през септември, което също крие рискове. От друга страна прекаленото удължаване на процедурата води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. А самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставяне на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно", категоричен бе Румен Радев.

Президентът изтъкна, че ако и вторият мандат бъде върнат, той ще покани всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуе каква формула за изход от кризата предлагат и какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програми.

"Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат. Има няколко партии, които могат да бъдат моя избор, ще реша на кого да го връча след консултациите", добави президентът.

Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС в рамките на дни. Ако изборът на партиите е отново предсрочен вот, държавният глава счита за целесъобразно той да се проведе в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент.

"Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъбразно да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие. В оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост", допълни държавният глава.

По думите му българското общество очаква способно управленско мнозинство, което да пристъпи незабавно към решаването на проблемите, свързани с доходите, цените и инфлацията, търсене на дългосрочни решения в енергетиката, икономиката и инвестициите, към бърза и ефективна съдебна реформа за борба с корупцията.

"Необходимо е управленско мнозинство, което не с лозунги и PR, а с реална и последователна работа да се анагажира с европейската интеграция на България", коментира Румен Радев.