Първият мандат беше най-решаващият рубеж преди движението към предсрочни избори и шансът за съставяне на правителство намалява. Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов.

Анализаторът очерта невъзможност да се излезе от двата лагера - на досега управляващите и на опозицията и посочи, че партиите досега се придържат към досегашната разделителна линия.

"Голямата загадка, голямата интрига, големият залог" е дали ще могат да бъдат събрани достатъчно независими депутати, но дори да намерят, такова правителство няма да бъде трайно", изтъкна той.

Партиите се подготвят за избори, смята доц. Попиванов. По думите му още с разпадането на мнозинството те са преминали "на изборни релси".

Според Борис Попиванов и двете страни "плашат обществото с апокалипсис, който ще се случи скоро", но това е част от предизборната обстановка, характеризираща се с нещо "фатално и драматично, което ще се случи".

Попиванов определи като "голямото изпитание пред президента" готовността на партиите да прехвърлят всички негативи от кризисните процеси върху него и евентуалното му служебно правителство.

"Служебният кабинет ще бъде изначално натоварен с общ фронт срещу себе си на досегашните управляващи и опозицията", прогнозира политологът.

По думите му Радев получава, както голям шанс - да покаже, че страната може да бъде управлявана по различен начин, така и огромния риск да се превърне "в изкупителна жертва на погрешната икономическа политика", която се води от няколко месеца.

Относно тезата за бъдеща евроатлантическа коалиция, доц. Попиванов отбеляза, че въпросът е какъв ще бъде принципът на изключване - "кои партии не биха били припознати като достатъчно евроатлантически".

"Това ще бъде може би една от големите битки през следващите месеци.", прогнозира Попиванов.

"На този етап не изглежда вероятно стабилно бъдещо управление без ПП и ГЕРБ, но алтернативата да се стигне до поредни предсрочни избори през зимата никак не е малка. Далеч не е сигурно, че разбирателство може да бъде постигнато.", коментира анализаторът.