Министерството на външните работи изпрати нота до външното ведомство на Република Северна Македония във връзка с констатираните през последните дни в публичното пространство многобройни прояви и лозунги, насочени срещу България, съобщиха от МВнР.

В документа се изразява дълбока загриженост от случващото се, което е в отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави.

"Особено притеснително е, че недоброжелателните прояви в публичното пространство ескалират в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на Република Северна Македония и региона", пишат нашите дипломати.

От МВнР допълват, че вярват, че подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство.

Късно снощи на фона на нестихващи протести на опозицията управляващите социалдемократи в Северна Македония одобриха френското предложение за членството в ЕС. 

За днес обаче е обявен следващият протест, организиран от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и "Левица", които смятат, че това предложение на преговорна рамка е "българизация и асимилация" на страната.