БСП и "Възраждане" ще внесат вот на недоверие на служебния кабинет, ако президентът Румен Радев не смени служебният премиер Димитър Главчев. Това обяви в кулоарите на парламента лидерката на социалистите Корнелия Нинова, която е обсъдила темата с партията на Костадин Костадинов и вече са се подписали под мотивите. Преди това Нинова поиска отстраняването на Димитър Главчев от премиерския пост в декларация от парламентарната трибуна. 

"Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен. Получихме доказателства, че е командван от Борисов. Подлагаме абсолютно на съмнение честността на изборите", категорична е лидерката на БСП. Тя смята, че и занапред Димитър Главчев ще изпълнява това, което ще му каже. "Главчев е категорично политическо лице", убедена е тя. 

Тя подчерта, че не се месят в решението на държавния глава, но според конституционните промени парламентът продължава да работи и да упражнява контрол върху служебното правителство. "Който назначава, той може и да освобождава", добави тя. 

Нинова изреди и какви ще бъдат мотивите за вота на недоверие, който ще внесат - нарушаване на Конституцията, на принципа на неутралитет на служебното правителство, изпълняване на политическа воля, съмнения за злоупотреби и манипулация на изборите.

Соцлидерката не се съгласи, че няма как да има вот на недоверие към служебен кабинет, защото не Народното събрание го е избирало.

"В Конституцията е записано, че парламентът продължава да работи и упражнява контрол върху кабинета. Вотът на недоверие е част от парламентарния контрол и е заложен в Конституцията. Не нареждаме на президента какво да прави и да избира", коментира Нинова.

В декларацията от трибуната на парламента Нинова се обърна към държавния глава и апелира да не преговаря, и да не се пазари за министрите със задкулисието, а просто да смени Главчев.

"Това е ваше правомощие по новата Конституция", уточни тя. По думите ѝ настоящият служебен премиер е доказано партиен кандидат на ГЕРБ.

"От 48 часа, вече е доказан "послушко" и изпълнител на волята на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов", каза Нинова, цитирана от БТА.

Тя припомни цитати, в които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочва, че няма връзка със служебното правителство и думите му от 15 април, с които казва Главчев да смени външния министър и, че "ако не се съобрази с тази препоръка ще направи да се съобрази впоследствие". "Няколко часа по-късно външният министър е сменен", добави Нинова.

Това е "пуделщината" в политиката, каза тя и допълни, че утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите. "И това ли ще изпълни?", попита Нинова.