Пред всяко едно управление има много рискове, но виждате, че ние имаме пробив в сигурността и то на управлението на държавата в лицето на министър-председателя и по този начин България се разкрива в една изключително негативна светлина пред света. Това каза в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Плиска президентът Румен Радев във връзка със спешната му среща вчера с началниците на службите. "И тук е мястото на службите да се изясни цялата тази ситуация - какви мерки могат да се предприемат, така че това да не се допуска".

В отговор на друг журналистически въпрос държавният глава коментира: "Ежедневно чуваме декларации от прокуратурата как имат еднакъв подход, независимо от социално и обществено положение, което наистина гали ухото, но тези думи ежедневно катастрофират в действителността, защото виждаме как се прилага абсолютно субективен подход, двойни стандарти и по отношения на казуси и по отношения на тяхното хвърляне в широкото публично пространство или пък криене. По този начин се създава и недоверие в хората за прокурорски рекет. С такъв тип отношение не може да се възцари справедливост и властта би трябвало да осъзнава, че крачи към пропастта, защото кой нормален инвеститор ще вложи парите си в България, когато вижда, че тук се погазва законът."

Увеличението на приходите на местната власт ще я направи по-дееспособна и независима, заяви днес президентът Румен Радев на среща в Нови пазар с кмета Георги Георгиев и неговия екип, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Снимка: БТА

"Трябва да вървим в тази посока - към по-големи административни и финансови правомощия на местната власт", е подчертал държавният глава. По думите му, когато по-голяма част от данъчните постъпления остават за местните власти, това ще отвори път за реализация на идеите и политиките най-близо до хората. Така ще има истинско състезание между българските градове да създават по-добро качество на живот и да насърчават повече хора да избират да живеят в тях.

Снимка: БТА

Кметът Георги Георгиев е откроил амбицията на ръководството на Нови пазар да създаде индустриален парк в града, който да привлича и работници от съседните населени места. Като основни проблеми пред Нови пазар са били откроени тежкото състояние на местната болница и на спешния медицински център. За изграждането на модерен спешен център община Нови пазар е получила уверение за съдействие от Министерството на здравеопазването, но до момента не са предприети реални действия в тази насока, се посочва в прессъобщението.

По-късно президентът е разгледал новопостроения храм "Св. Димитър" в с. Стан и е посетил старата българска столица Плиска.

"Това е свято място за всички нас, оттук започва България", е казал държавният глава, след като е разгледал Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват Плиска. "От уважение към нашите предци трябва да влагаме повече и разум, и просветеност, и отговорност в дните си днес", е посочил Румен Радев.

Снимка: БТА

Държавният глава е посетил и "Двора на кирилицата" в Плиска, създаден от Карен Алексанян, и е участвал в тържественото откриване на бюст-паметник на Захари Стоянов. В церемонията са участвали и представители на българските общности зад граница, включително наши сънародници от Тараклия в Молдова.

Румен Радев е припомнил заветите на големия български революционер и публицист Захари Стоянов. "Когато сме обединени от идеята за свободата, няма какво да ни спре. Когато сме готови да жертваме всичко в името на свободата, равенството и бъдещето на българския народ, ние можем смело да гледаме напред!", е подчертал държавният глава в изказването си при откриването на бюст-паметника на Захари Стоянов в "Двора на кирилицата".