Това каза президентът Георги Първанов след заседанието на КСНС, на което бяха обсъдени мерки за изпълнението на показателите по механизма за сътрудничество и проверка и за подобряване на усвояването на средствата от ЕС. Съветът прие становище по темата, съобщи БТА. В него е записано, че КСНС подкрепя графика за неотложните мерки и действия на правителството и органите на съдебната власт с цел ускоряване на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за превръщане на положително оценените резултати в тенденции, както и за преодоляване на слабостите.
Общо е разбирането за необходимост от преглед и на тази основа на промени в антикорупционното законодателство и от ускорена подготовка и приемане на интегрирана стратегия за противодействие на организираната престъпности корупцията, се посочва в становището.
Сред приоритетните мерки, изброени в становището, се посочват ускореното усвояване на средствата от европейските фондове и доразвиване на механизмите за ефективен мениджмънт на проектите, за да се гарантира успешната реализация на големите инфраструктурни проекти, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС - магистралите "Тракия", "Марица" и "Струма" и прилагането на ефективен предварителен , текущ и последващ контрол по изпълнението на проектите. Посочва се необходимостта от децентрализация и регионализирано прилагане на Програмата за развитие на селските райони и използване на всички възможни подходи за осигуряване на прозрачно, навременно изпълнение на проектите, финансирани по нея и ускорено създаване на гаранционен фонд към програмата, обслужващ приоритетно малки и средни производители и предприятия.
Заседанието беше израз на ясна категорична политическа воля на всички институции, на всички парламентарно представени партии да се изпълнят препоръките на ЕК, залегнали в последния доклад за напредъка на България, каза държавният глава. Президентът акцентира на консенсуса и конструктивизма на участниците в заседанието, позволили постигането на съгласие по становището. Приемането на становище е израз на съгласие и по конкретиката на стъпките, които трябва да извървим в следващите месеци, за да бъдем коректни пред Брюксел и пред българското общество, което очаква резултати от всички институции, каза президентът Първанов.
Премиерът Бойко Борисов оцени приетото становище от КСНС като много добър документ. Според него той дава възможност на всички български граждани да знаят, че лидерите на партиите, президентската институция, Министерския съвет и Народното събрание могат да поставят националните интереси над партийните и над личните. Като много важен елемент Борисов посочи наблюдението, което има от ЕК за всичко случващо се в България.
Борисов благодари на Волен Сидеров, Яне Янев, Мартин Димитров, Сергей Станишев, Лютви Местан за това, че на заседанието е бил намерен добрият тон и от крайни решения се е стигнало до такива, които "в общи линии да дадат добър старт за подкрепа на правителството в много тежките реформи и преговори, които му предстоят занапред".
Премиерът благодари на президента, че е свикал КСНС веднага в първия удобен момент след като министрите са поели функциите си и са набелязали плановете на министерствата.
Вижте снимки
Вижте видео от изявлението на Първанов